2% zicht, maar 100% zelfstandigheid

Je volledige vrijheid hebben om vervolgens helemaal afhankelijk te zijn.

Dit werd de realiteit van de 63-jarige Vughtenaar Jos Timmermans, toen hij op latere leeftijd zijn zicht verloor. Jos ziet momenteel nog maar 1 tot 2% als gevolg van verschillende oogaandoeningen. Binnen zijn functie als senior Business Manager heeft hij zich moeten aanpassen. Gelukkig biedt de huidige technologie uitkomsten, waardoor Jos zijn verloren zintuig heeft weten aan te vullen en zijn zelfstandigheid weer is toegenomen.

Sinds 1994 is Jos blind aan zijn linkeroog. Hij verloor binnen een half jaar zijn zicht aan de linkerzijde door een netvliesloslating. “Als je links niets meer ziet, dan kun je verwachten dat met het rechteroog ook iets gebeurt.” In 2014 nam zijn gezichtsveld aan het rechteroog af, nadat hij last kreeg van staar en glaucoom. “Ik kijk de hele dag tegen grijs en schimmen aan.”

Zelfstandigheid op werk

Jos is 36 jaar werkzaam bij KPN. Als senior Business Manager ondersteunt hij de accountmanagers binnen het bedrijf. Voor zijn werk moet Jos regelmatig teksten lezen, waarvoor hij voor digitale bestanden gebruik maakt van de spraakfuncties op de PC of iPad. Voorheen las zijn vrouw of buurjongen de teksten op print voor, maar sinds 2019 maakt Jos hiervoor gebruik van de OrCam, een minicamera die je met klipjes op een brilmontuur bevestigt. De OrCam leest teksten voor zodra je naar de tekst wijst. Wanneer de gebruiker zijn of haar hoofd verkeerd draait, corrigeert de OrCam door een aanwijzing te geven, zoals: plaats de tekst naar links, rechts, omhoog etc. Zeker in het begin was dit erg handig vertelt Jos.

Wanneer Jos op de werkvloer collega’s tegenkomt, groet hij hen vrolijk met de juiste naam. Naast een voorleesfunctie, beschikt de OrCam namelijk over gezichtsherkenning. De OrCam maakt een scan van het gezicht, waarna het gezicht mét naam in het systeem opgeslagen wordt. Ook tijdens presentaties maakt Jos gebruik van deze functie. Via een oortje wordt hem verteld wie er aan het woord is.

Nadat Jos door vrienden werd gewezen op de OrCam, nam hij contact op met Babbage: een organisatie die mensen met een visuele beperking helpt in studie- en werksituaties. Bij Babbage heeft hij op afspraak het product kunnen testen. Het product beviel zo goed dat Jos hem meteen wilde hebben.

Onder de noemer ‘werkplekaanpassing’, heeft het UWV de kosten voor de OrCam vergoed. Via een digitale aanvraag kan de vergoeding aangevraagd worden bij het UWV. Babbage kan ondersteuning bieden bij deze aanvraag. Ieders specifieke situatie zal vervolgens door een arbeidsdeskundige beoordeeld worden. 

Meer weten over de OrCam?

www.orcam.com/nl

Extra informatie over Babbage?

www.babbage.com

 

Gepubliceerd op: 03-10-2019

Reacties

Comments