3D-films kunnen hoofdpijn veroorzaken

3D-films zijn een hit in de bioscopen. De spectaculaire films op het enorme scherm overweldigen de kijker. Alsof deze er letterlijk middenin zit.

Twee bijna dezelfde beelden worden bij 3D-films over elkaar geprojecteerd en met behulp van de “polaroid-bril” smelten beide beelden in de hersenen samen. De ogen draaien ten opzichte van elkaar net iets meer naar binnen, zo ontstaat het diepte effect. Niet iedere kijker kan de ogen even goed samen instellen om het ontstane dieptebeeld daadwerkelijk waar te nemen.

Met 1 oog kijken

Een lui oog of scheelziendheid kan ertoe leiden dat iemand gewoon geen diepte ziet, of maar met 1 oog kijkt. “Je krijgt er geen klachten van, alleen het 3D-effect gaat verloren.” Wel moet die kijker het speciale brilletje opzetten, anders ziet hij de twee beelden.

Hoofdpijn of dubbelzien

Lastiger is het als iemand met 2 ogen kijkt, maar daar veel moeite voor moet doen. Dan kunnen er klachten ontstaan als vermoeide ogen, hoofdpijn of zelfs misselijkheid, duizeligheid of (tijdelijk) dubbelzien. “Als iemand met 2 ogen kijkt wil dat niet altijd zeggen dat de samenwerking tussen beide ogen ook echt goed is. Als deze samenwerking veel moeite kost kan dat klachten geven of er toe leiden dat iemand de diepte gewoon niet goed ziet.”

Oogklachten in het dagelijkse leven 

Deze problemen met de samenwerking tussen beide ogen kunnen ook in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld bij balsporten, autorijden, concentratieproblemen, vermoeide ogen en/of hoofdpijnklachten, spelen. “Ook bij kinderen met lees-, en leerproblemen zien we deze problematiek regelmatig.”

3dr

3D, overweldigend of hoofpijn-tv?