Aantal vacatures licht gegroeid

Oktober liet eindelijk een stijging zien in het vacatureaanbod, zo blijkt uit de Monster Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt. Het online vacatureaanbod steeg met 2 punten naar een niveau van 88 punten. Bijna alle sectoren lieten een groei zien, waarbij het aanbod in de sectoren gezondheidszorg en onderwijs het meeste toenam. “Alhoewel de index nog steeds 50 procent lager uitvalt dan in 2008, zijn de resultaten van de afgelopen maand opvallend en hoopgevend. Het lijkt erop dat het laagste punt mogelijk achter ons ligt”, aldus Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.

Omslag
Vergeleken met september, toen geen enkele sector een stijging liet zien, is de omslag in oktober compleet. Het vacatureaanbod in de sectoren onderwijs, gezondheidszorg en research & development nam met ongeveer 20 punten toe, waarbij de Index van de gezondheidszorg 19 procent hoger uitvalt dan in oktober 2008. Andere sectoren die een positieve ontwikkeling lieten zien zijn ondermeer transport & logistiek (5 punten), sales (4 punten), productie (4 punten) en toerisme (3 punten). De sector landbouw & visserij liet de grootste afname van de Index zien, het aanbod daalde er met 9 punten. Ook de juridische sector (-5), publieke sector (-2), en de administratieve sector (-1) vertoonden een afname van de Index.

Drenthe
Het online vacatureaanbod steeg in bijna alle provincies, aangevoerd door Drenthe waar de Index met 6 punten is toegenomen. Deze stijging is voornamelijk te danken aan de sectoren productie en onderhoud. Ook Overijssel en Noord-Brabant lieten een stijging zien van respectievelijk 5 en 4 punten. Ten opzichte van de resultaten van 2008 laten alle provincies nog wel een flinke afname van het vacatureaanbod zien. In Zeeland is de daling met 8 procent het kleinste. Noord-Holland rapporteert met 55 procent de grootste daling van het vacatureaanbod.

Europa
De Europese Employment Index steeg in oktober net als de Nederlandse Index met twee punten. De Index staat daarmee 32 procent lager dan in oktober vorig jaar. In Frankrijk was de toename van het online vacaturebod het grootst. De Index steeg hier met 18 punten naar een totaal van 115: de hoogste stand sinds zes maanden. Ook in Groot-Brittanni?? (+7), Itali?? (+6) en Zweden (+1) nam het vacatureaanbod toe. Belgi?? (-8) en Duitsland (-2) vertoonden een afname van de Index.

Employment Index
De Monster Employment Index Europe levert sinds 2005 maandelijks objectieve informatie over trends in online-recruitment in de Europese Unie. De Index wordt onafhankelijk geaudit door onderzoeksbureau Research America Inc.

(bron www.nu.nl) ??“”