ACUVUE® OASYS™ contactlenzen met HYDRACLEAR™ PLUS goedgekeurd voor therapeutische indicatie

Na de goedkeuring van de Amerikaanse FDA in oktober 2007 kondigt Johnson & Johnson Vision Care aan dat ACUVUE® OASYS™ contactlenzen met HYDRACLEAR™ PLUS nu ook in Europa goedgekeurd zijn voor gebruik als bandagelens voor bepaalde acute en chronische oogaandoeningen. Indien gewenst kan ACUVUE® OASYS™ voor therapeutisch gebruik tijdens het genezingsproces ook oogcorrectie verschaffen.
“Veel therapeutische zachte lenzen moeten regelmatig gebruikt worden en meerdere dagen of langer ook ’s nachts gedragen worden,” aldus Esther Kolkhuis Tanke, Professional Affairs Manager. “De bevochtigbaarheid, gladheid, flexibiliteit, hoge zuurstofdoorlaatbaarheid, het comfort en het Klasse 1 UV-filter †* zijn eigenschappen die ACUVUE® OASYS™ tot een uitstekende keuze maken voor therapeutisch gebruik als bandagelens voor verschillende aandoeningen.”
Voor deze therapeutische indicatie werd een klinisch onderzoek uitgevoerd bij patiënten waar ACUVUE® OASYS™ op therapeutische basis was voorgeschreven. Het onderzoek toont aan dat het gebruik van de lens efficiënt is voor het verminderen van corneale blootstelling, voor pijnbeheersing en het voorkomen van terugkerende schade. Van veiligheidsrisico’s was in geen van de onderzochte gevallen sprake.
De Amerikaanse en Europese goedkeuring van ACUVUE® OASYS™ voor therapeutisch gebruik als bandagelens heeft betrekking op de volgende acute en chronische oogaandoeningen:
-Voor bescherming van de cornea bij aandoeningen van het ooglid en de cornea, zoals entropion, trichiasis, tarsale littekens en recidiverende cornea erosie. Bovendien kan de lens worden voorgeschreven in geval van hechtingen of vervorming, aantasting of verlamming van de oogstructuur en om de cornea te beschermen tegen blootstelling of herhaalde irritatie.
-Voor verlichting van pijn aan de cornea, bijvoorbeeld in geval van bulleuze keratopathie, epitheliale erosie en abrasie, filamentaire keratitis, post-keratoplastie.
-Voor gebruik als een barrière tijdens het genezingsproces van epitheliale aandoeningen, zoals chronische epitheliale aandoeningen, corneale ulcer, neurotrofe en neuroparalytische keratitis, en chemische brandwonden.
-Voor gebruik na operaties waarbij het gebruik van een bandagelens wordt voorgeschreven, zoals post-refractieve chirurgie, lamellaire transplantaties, corneale flappen en andere oogchirurgische omstandigheden
-Voor structurele stabiliteit en bescherming bij piggyback lensaanpassing waarbij de cornea en aangrenzende oppervlakken te onregelmatig zijn om gangbare harde gasdoorlaatbare lenzen aan te kunnen passen. Bovendien kan het gebruik van de lens irritatie en pijnlijke ogen vermijden in gevallen waar sprake is van hoogteverschillen of littekenweefsel.

ACUVUE® OASYSTM contactlenzen worden voorgeschreven op basis van 2 weken daily wear, maar kunnen ook tot 6 nachten/7 dagen achter elkaar worden gedragen indien aanbevolen door de contactlens aanpasser. Dit draagschema geldt ook indien de lens op therapeutische basis wordt gedragen. Voor meer info: www.acuvue.nl