Apple heeft interesse in augmented reality-bril

Naast Google heeft ook Apple mogelijk interesse in een eigen augmented reality-bril. Dat meldt Apple Insider.

De iPhone- en iPadmaker heeft een patent toegewezen gekregen op een techniek die head-mounted displays (HMD) moet verbeteren. Google haalt de afgelopen maanden regelmatig de media met Project Glass.

De zoekgigant ontwikkelt onder deze naam een bril met daarin een camera, chip, geheugen, touchpad, knoppen voor het nemen van foto”s, microfoons, luidsprekers en sensors als een snelheidsmeter, kompas en gyroscoop. Met de bril kunnen gebruikers bijvoorbeeld informatie over het weer krijgen of over gebouwen waar zij naar kijken. Deze beelden worden dan geprojecteerd alsof ze in de echte wereld bestaan.

Head-mounted display

Het patent van Apple gaat niet in zijn geheel over een zelfde soort apparaat, maar de omschrijving verwijst wel naar dezelfde mogelijkheden met augmented reality. De techniek die Apple gepatenteerd heeft is in principe bedoeld om een head-mounted display te verbeteren. Met dit soort apparaten krijgen gebruikers een beeld op de glazen geprojecteerd. Op die manier kan bijvoorbeeld zonder scherm een film gekeken worden.

Ogen

De techniek van Apple moet het gemak voor de ogen vergroten. Nu is het mogelijk dat er spanning ontstaat omdat het beeld zo dicht op het oog geprojecteerd is en er een tunneleffect ontstaat. Het patent is echter ook van toepassing op ‘draagbare apparaten’ met doorzichtige glazen zoals Project Glass van Google. Het patent werd al in 2006 door Apple aangevraagd.

bron: nu.nl