APS: Internationale Glaucoomweek

Van 9 tot en met 15 maart 2014 vindt de Internationale Glaucoom Week plaats. Tijdens deze jaarlijks terugkerende week kunt u uw ogen kosteloos laten screenen op glaucoom bij een OCR aangesloten optiekbedrijf.

Glaucoom

Glaucoom is de naam van een groep oogziekten die wordt gekenmerkt door een combinatie van een te hoge oogdruk, kenmerkende veranderingen aan de kop van de oogzenuw en gezichtsvelduitval.

Hoe ontstaat glaucoom?

In het oog wordt vocht (kamerwater) aangemaakt voor de voeding van het hoornvlies en de ooglens. Dit kamerwater verlaat het oog ongemerkt via een afvoer die zich bevindt op de grens van het oogwit en de iris. Als deze afvoer (trabekelsysteem) minder goed werkt, kan het kamerwater moeizaam weg en neemt de druk binnen de oogbol toe.

Kans op glaucoom

Niet iedereen krijgt glaucoom, maar de kans op glaucoom stijgt met het ouder worden (3% van de mensen van 80 jaar). Ook wordt de kans groter naarmate er meer risicofactoren zijn, zoals: hoge oogdruk, erfelijkheid, negroïde afkomst, gebruik van bepaalde medicijnen en hoge bijziendheid.

Vroegtijdige opsporing

Glaucoom is meestal chronisch en de schade ervan onomkeerbaar. Blijft glaucoom onbehandeld dan kan deze chronische oogaandoening leiden tot een blijvende vermindering van het gezichtsvermogen of zelfs tot blindheid. In de beginfase van glaucoom merkt u niets, maar toch kunnen er al wel gevaarlijke situaties in bijvoorbeeld het verkeer optreden.

Vandaar dat het vroegtijdig opsporen van glaucoom van groot belang is. Indien u 45 jaar of ouder bent, adviseren wij u om uzelf eens per 5 jaar op glaucoom te laten controleren. Dit kan bij een oogarts of bij één van de optiekbedrijven die aangesloten zijn bij het Optometristen Collectief Rijnmond (OCR).

De lijst van deelnemende optometristen kunt u hier downloaden.

Voor meer informatie:
Hans de Groot
Voorzitter OCR
Tel. 078 6813387