Blauw licht boosdoener digitaal overbelaste ogen

blauwlicht

Steeds meer mensen lijden aan ‘digitaal overbelaste ogen’. Uit een grootschalige studie van Vision Council met 10.000 deelnemers blijkt dat 83 procent van de gebruikers effectief ongemakken ervaart na het gebruik van tablet of computer. De boosdoener is het blauwe licht dat de toestellen uitstralen.

 

We wisten al dat tablets en smartphones een negatieve invloed hebben op ons slaaphormoon melatonine en zo onze biologische klok overhoop halen, maar het blauwe licht dat de toestellen uitstralen zou voor meer ongemakken zorgen dan eerder gedacht.

 

‘We horen meer en meer klachten van mensen die na het gebruik van hun tablet of computer last hebben van tranende en rode ogen, troebel zicht, verminderd zien van contrast, hoofdpijn en vermoeidheid’, stelt Viviane Devries, docente Optiek en Optometrie aan de Hogeschool-Universiteit Brussel, in Gazet van Antwerpen. ‘Die klachten hebben vooral te maken met ‘hoge energie zichtbaar licht’ of blauw licht dat de toestellen uitstralen.’

 

Blauw licht wordt beschouwd als een natuurfenomeen, het maakt deel uit van daglicht en helpt ons om wakker te blijven, maar ook alle vormen van kunstlicht zijn bronnen van blauw licht. Samen met ons gebruik van computers, tablets en smartphones leidt dat al snel tot een te grote blootstelling met een negatieve impact: het gaat de productie van melatonine afremmen.

 

‘Andere studies tonen dan weer aan dat er een verband bestaat tussen blauw licht en maculaire degeneratie, een ouderdomsgebonden oogaandoening met gedeeltelijk of volledig verlies van centraal zich tot gevolg’, waarschuwt oogarts Frank Goes in Gazet van Antwerpen. ‘Ik wil geen paniek zaaien, maar we moeten wel alert blijven.’

 

Fabrikanten van brillen en lenzen zijn volop aan het experimenteren met hun producten opdat die dat blauwe licht kunnen neutraliseren. De Japanse brilproducent Hoya bijvoorbeeld heeft een speciale film ontwikkeld voor hun brillen die het blauwe licht blokkeren. Die zogenaamde ‘Blue Control’ moet leiden tot een beter contrast en verminderde schittering.