Briljante uitvinding voorkomt bril of lenzen

Heuglijk nieuws voor brildragers: een wetenschapper uit British Columbia claimt een klein toestel te hebben ontworpen waarmee je de rest van je leven nooit nog een bril of contactlenzen zult moeten dragen. De Bionische Lens wordt met een korte en eenvoudige procedure in het oog ingeplant. Over twee jaar zouden de eerste exemplaren beschikbaar moeten zijn.

Gedaan met brillen en lenzen? Als het van Dr. Garth Webb afhangt wel. Hij is de oprichter van Ocumetics Technology Corp, een bedrijf dat als doel heeft de nood aan brillen en lenzen te beëindigen. En daar zal de Bionische Lens voor moeten zorgen. Na acht jaar onderzoek en een prijskaartje van drie miljoen dollar is de lens in aantocht. Ze ziet eruit als een klein knopje, maar volgens Webb zal dit ons het zo goed als perfecte zicht geven.

Korte ingreep
Die kleine lens moet in het oog worden ingeplant. Het gaat om een korte, 8 minuten procedure die volgens Webb pijnloos zou zijn. De operatie is vergelijkbaar met de ingreep bij cataract, waarbij de lens in je oog wordt verwijderd en vervangen door een kunstmatige lens. Er is dus geen verdoving nodig en de patiënt hoeft ook niet te overnachten in het ziekenhuis. De lens heeft eigenlijk de vorm van een opgevouwen taco. Na tien seconden zal de lens zich ontvouwen en moet je zicht onmiddellijk perfect zijn.

De ingreep zal vergelijkbaar zijn met die voor patiënten met cataract.

Als je nu moeite hebt om de klok vanop drie meter afstand zonder bril te lezen, dan zal je met de Bionische Lens de klok al vanop negen meter kunnen lezen“, zegt Webb. Maar is de technologie veilig? Volgens Webb zal zijn lens geen biofysische veranderingen in het oog veroorzaken. En er zijn zelfs medische voordelen. Met de lens kan je immers nooit cataract ontwikkelen, aangezien de oorspronkelijke lens in je oog al verwijderd is. Het is ook veiliger dan de laseroperaties die we nu kennen, aangezien daarbij gezond hoornvlies wordt weggebrand.

25-plussers

Kinderen zullen de operatie niet kunnen ondergaan, omdat hun ogen zich nog niet volledig ontwikkeld hebben. Daardoor zal de procedure enkel bij patiënten ouder dan 25 jaar kunnen gebeuren.

Webb stelde zijn lens vorige maand al voor en naar eigen zeggen waren de andere chirurgen onder de indruk. De lens moet nu eerst uitgebreid worden getest op dieren en daarna op de ogen van blinde patiënten. Daarvoor zoekt Webb nu de toestemming in Canada en andere landen. Als dat allemaal volgens plan verloopt, zou de eerste Bionische Lens in 2017 beschikbaar moeten zijn.