Consumentenvertrouwen stijgt in december

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in december gestegen, blijkt dinsdag uit cijfers van onderzoeksinstituut Conference Board. De index steeg tot 52,9 in december, van de opwaarts bijgestelde 50,6 in november. Eerder kwam de index over november uit op 49,5. Economen, vooraf geraadpleegd door Dow Jones, verwachtten dat de index in december uit zou komen op 53,0.

Het consumentenvertrouwen geldt als een belangrijke barometer voor de consumentenbestedingen, die goed zijn voor tweederde van de omvang van de Amerikaanse economie.

De deelindex die de mening van de Amerikaanse consument over de huidige economische situatie weergeeft, daalde tot 18,8 van 21,2 een maand eerder. De verwachtingsindex, die de verwachting voor de komende zes maanden weergeeft, steeg tot 75,6 van 70,3 in november. Als maatstaf voor het vertrouwen wordt het jaar 1985 genomen, dat op 100 punten is gezet, doordat er in dat jaar geen sterke schommelingen waren.

Conference Board geldt als een onafhankelijk non-profit onderzoeksinstituut dat indices berekent voor het Amerikaanse ministerie van handel. Voor de berekening van het consumentenvertrouwen benadert de Conference Board 5.000 huishoudens.

(bron Financieel Dagblad)“”