Contactlens voor olifant in Artis

In de dierentuin van Amsterdam heeft de olifant Win-Thida een contactlens in haar linkeroog gekregen. Zij is daarmee de eerste olifant met dit optisch hulpmiddel in Europa.

Dit was nodig omdat zij tijdens het stoeien met de andere olifanten vermoedelijk een tak in haar oog heeft gekregen waarbij haar hoornvlies is beschadigd. De ingreep ging goed en duurde ongeveer een uur. De 44-jarige olifant loopt alweer tussen de andere Aziatische olifanten op het perk.

Win Thida had al enige tijd last van haar linkeroog. Haar oog traande continu en ze kneep haar oog dicht van de pijn. Na controle door de Artis-dierenartis bleek dat haar hoornvlies beschadigd was. De hulp van Anne-Marie Verbruggen, oogarts voor dieren, werd ingeroepen. Zij heeft vaker contactlenzen ingebracht bij paarden, maar nog nooit bij een olifant.

Win Thida werkte goed mee dankzij de dagelijkse trainingen en liet zich staand verdoven. Dit is belangrijk bij olifanten omdat zij niet lang kunnen liggen door hun grote gewicht. De ademhaling wordt dan belemmerd. Binnen een uur zat de contactlens over haar hoornvlies waarna ze haar oog direct beter openhield. De wond op haar hoornvlies kan nu goed genezen.