Contactlenzen met dual focus verbeteren augmented reality

Het bedrijf Innovega werkt aan een contactlens die het tonen van augmented reality-beelden moeten verbeteren. De optica van de lens zorgen ervoor dat de gebruiker zowel de getoonde informatie als echte objecten in de verte scherp kunnen zien.

De contactlenzen zorgen er daarmee voor dat gebruikers simultaan op twee verschillende afstanden kunnen focussen: de lens zorgt ervoor dat getoonde informatie voor augmented reality op zeer korte afstand scherp wordt weergegeven, terwijl de gebruiker tegelijkertijd focust op objecten in de verte. De makers hebben een demonstratievideo vrijgegeven, waarin het dualfocus-concept wordt getoond, waarbij wordt uitgelegd dat het scherpstellen van informatie alleen werkt met gepolariseerd licht.

Het systeem van Innovega, dat iOptik wordt genoemd, is ontwikkeld om samen te werken met een hud die virtuele informatie kan weergeven. Door informatie over het zicht van de gebruiker te leggen wordt augmented reality gecre??erd. Het lenzensysteem zou in 2014 beschikbaar moeten zijn.

De Amerikaanse overheid zou volgens de BBC ge??nteresseerd zijn om de contactlenzen te gebruiken voor hud’s die in het Amerikaanse leger worden gebruikt. Het Pentagon zou een order hebben geplaatst voor een aantal van de prototypes die Innovega heeft ontwikkeld. Wat de soldaten te zien krijgen, kan vergeleken worden met een televisie van 240 inch die vanop een afstand van 3 meter bekeken wordt, in 3D, en volledig doorzichtig.

Soldaten moeten sowieso over hun volledige zicht beschikken wanneer ze zich in de frontlinie bevinden”, aldus Innovega. “Op hetzelfde moment wordt er echter een gigantische hoeveelheid informatie verzameld, die op een of andere manier tot bij de soldaat moet komen. En daar is deze lens voor gemaakt. Het houdt trouwens niet op bij grafieken of cijfer- en tekstmateriaal. Er kunnen zelfs livebeelden van observatiecamera’s of drones afgespeeld worden”, aldus het bedrijf nog.

Innovega werkt samen met DARPA, het experimentele onderzoekslab van het Amerikaanse leger. Veel van de projecten van DARPA worden uiteindelijk nooit in het echt gebruikt, maar anderen hebben het leven drastisch veranderd. Zo werden de eerste ‘virtual reality’-toestellen er ontwikkeld, alsook een van de voorgangers van het huidige internet.

Eerder toonde Google een hud voor augmented reality, waarbij de benodigde technologie is verwerkt in een bril. De techniek van Innovega zou dus kunnen werken met Googles Glass-project. Om de bril te testen is Google inmiddels al begonnen met een pilotproject.

http://www.youtube.com/v/9bMd1kqKlN0?version=3&hl=nl_NL

Innovega legt uit