De waarheid over ZIENRS


Samen sta je sterk. Daarom verenigt ZIENRS de beste onafhankelijke optiekzaken van Nederland. Mét certificaat, zodat consumenten in een oogopslag zien: hier word ik goed geholpen.

Iedereen in Nederland mag zich opticien noemen. De kwaliteit van optiekzaken is daardoor wisselend en de consument moet eigenlijk een beetje geluk hebben met degene die hem adviseert. De ervaring en diplomering van de opticien zeggen natuurlijk wel iets. Maar wanneer er sprake is van ingesleten gewoonten, misschien zelfs fouten, die door niemand jaarlijks en onafhankelijk worden getoetst en aangekaart, zijn uiteindelijk de consument en het optiekbedrijf het kind van de rekening.

In veel branches biedt certificering houvast voor consument én ondernemer, maar niet in de optiek. Gelukkig komt daar verandering in: er is een KIWA-certificering ontwikkeld via de onafhankelijke Nederlandse Federatie voor Optiek en Audiologie Bedrijven (FOAB).

Je zou denken dat elke optiekzaak dit certificaat wil, maar dat is niet zo. Men vindt het ‘gedoe’ en ‘de consument let er toch niet op’. Zolang certificering niet verplicht is, kijken veel opticiens de kat uit de boom. Jammer, want certificering kan het optiekbedrijf op een hoger niveau brengen en de ondernemer houvast bieden in zijn bedrijfsvoering.


SAMEN STERK MET ZIENRS

Nu er dankzij certificering meetbare kwaliteit is in de optiekbranche, kunnen onafhankelijke optiekzaken gezamenlijk naar buiten treden. Zij zijn verenigd in ZIENRS, een samenwerkingsverband van de beste zelfstandige optiekbedrijven in Nederland.


ZIENRS is opgericht om drie redenen:

  1. Onvrede over het imago van het optiekvak. Er komt zoveel meer kijken bij hoogwaardige oogzorg dan alleen de prijs van een bril;
  2. De enorme vlucht die het internet heeft genomen en verschillende grote en kleine spelers uit binnen- en buitenland die snel marktaandeel binnen de optiek veroveren;
  3. De introductie van certificering in de optiek. Kwaliteit wordt meetbaar, zichtbaar en gewaarborgd door onafhankelijke KIWA toetsing.


EEN FRISSE BLIK OP DE OPTIEK

De consument heeft inmiddels een verknipt beeld van de opticien: een bril is een bril, die kost € 79,- en je krijgt er altijd één cadeau. Gechargeerd, maar dat is wat marketingafdelingen van optiekketens de consument willen laten geloven.

De praktijk is natuurlijk anders. Er zijn veel kijkoplossingen en innovaties waar de consument geen weet van heeft. Dat komt doordat veel goede, zelfstandige optiekzaken onvoldoende marketingbudget hebben om hun diensten goed te communiceren.


RECEPT VOOR SUCCES

Experts zijn het erover eens: omnichanneling heeft de toekomst. Dit houdt in dat online en offline zaken perfect op elkaar zijn afgestemd. Dus alles wat wordt beweerd op social media en aangeboden via internet, klopt en wordt waargemaakt in de fysieke winkel. En andersom.

Bij het waarmaken van beloftes en het overtreffen van de verwachtingen van klanten in de winkel hebben de meeste ondernemers geen hulp nodig. Zij kunnen prima zelf bepalen hoe de winkel eruitziet, welke service ze leveren en wat hun persoonlijke toegevoegde waarde is.

Op internet is dat een ander verhaal. Je moet aanwezig en vindbaar zijn om duidelijk te maken wie je bent en wat je doet, maar ook omdat een groeiend deel van de omzet naar online verschoven is. Hier is samenwerking met gelijkgestemde collega’s extra nuttig, want:

  • Je kunt expertise bundelen (en hoeft niet zelf het wiel uit te vinden);
  • Je bespaart tijd want een goede online presentatie kost net zoveel tijd als het netjes houden van een fysieke winkel;
  • Je bespaart geld dankzij centraal websitebeheer, samen profiteren van originele content en teksten die makkelijk worden opgepikt door zoekmachines;

Het doel van ZIENRS online is enerzijds klanten en potentiële klanten naar de fysieke winkels krijgen op basis van de kennis, kwaliteit en service die daar geleverd wordt en anderzijds om geld te verdienen. Er vindt een verschuiving plaats van omzet naar het internet. Om geen omzet en marktaandeel te verliezen, moet je zorgen dat je ook daar je graantje meepikt.


HET BEGINT MET… EEN GOEDE WEBSITE

De meeste websites van opticiens zijn statische pagina’s met standaard teksten die vrijwel niemand leest. Wat consumenten interesseert, zijn websites waar je dingen kunt bekijken, passen en kopen.

ZIENRS heeft daarom een vernieuwende website gebouwd, www.zienrs.nl. Deze moeder-site zorgt dat de aangesloten optiekspecialisten makkelijk gevonden worden, verspreidt kennis en wetenswaardigheden en creëert bewustwording met originele content.

Misschien nog wel waardevoller is dat zienrs.nl de websites van optiekzaken die voor een eigen ZIENRS-website kiezen, aanstuurt op het gebied van etalage, webwinkel en nieuws. Zaken die een opticien anders veel tijd zouden kosten, worden centraal geregeld. Onderstaand een aantal ZIENRS-websites dat inmiddels live staat: romaopticiens.nl | vandentolopticiens.nl | lukx.nl | brilamsterdam.nl | eyecentre.nl | thartoptiek.nl

De ervaring leert dat de ontwikkeling bij de meeste optiekwebsites stopt nadat die eenmaal is gelanceerd. Door gebruik te maken van de ZIENRS ‘kloon’ blijft je ook online altijd up-to-date. Geen omkijken naar.


DOE MEE MET ZIENRS

Aanmelden kan via www.zienrs.nl/aanmelden.

Het basisabonnement kost € 199,- per maand en biedt een scala aan uitbreidingsmogelijkheden, die je kunt vinden op de aanmeldpagina.

Bij een uitgebreider abonnement is een website inclusief webshop mogelijk, het verrijken van je klantbestand en het maken van gepersonaliseerde content.

Ons uitgangspunt: betere en goedkopere marketing, want als collectief krijg je meer voor elkaar. Dat scheelt je als ondernemer een hoop ‘gedoe’


DAT SCHEELT EURO’S

Ook in andere marketingactiviteiten is schaalvoordeel te behalen voor optiekzaken die zich aansluiten bij ZIENRS. Denk aan het gezamenlijk verzorgen van direct mailing, het opschonen en verrijken van klantbestanden, het maken van een gepersonaliseerd magazine en het produceren van content zoals filmpjes en teksten. Door dit samen op te pakken, kun je als ondernemer duizenden euro’s per jaar besparen.


LEVERANCIERS EN ZIENRS

Leveranciers wordt gevraagd een bijdrage te leveren op het gebied van content en artikelen voor de webwinkel. Zo krijgen montuurleveranciers de mogelijkheid om een etalage in te richten (zie www.zienrs.nl/etalage). Glazen- en lenzenleveranciers kunnen hun expertise overbrengen via de websites van ZIENRS en haar leden. Ook heeft de ZIENRS-website een social media dashboard waarmee de Facebookpagina’s van deelnemende bedrijven aangestuurd kunnen worden met content van de leverancier.


“CERTIFICERING IS EEN MOOIE KWALITEITSSTEMPEL”


Ellen en Gert van den Broek
van Van den Tol Opticiens in Huizen sloten zich in januari 2014 meteen aan bij ZIENRS. “Als optiekbedrijf heb je in de huidige marktsituatie eigenlijk maar twee opties: beter worden of goedkoper. Wij hebben de keuze gemaakt om beter te willen worden.

Vanaf het begin zijn wij betrokken geweest bij ZIENRS. Het biedt niet alleen de mogelijkheid om een stuk marketing uit handen te laten nemen, je hebt ook regelmatig contact met vakgenoten waardoor je nieuwe ideeën opdoet.

ZIENRS neemt niet het ondernemen uit handen, dat moeten we toch echt zelf doen. ZIENRS helpt wél met het uitdenken van campagnes en met de uitvoering. Het laatste voorbeeld, een flyer over het belang van goede oogzorg, was zeer succesvol.

Het laten certificeren van je bedrijf, waar ZIENRS zich hard voor maakt, is een mooie kwaliteitsstempel en een stok achter de deur om die kwaliteit te handhaven. Met de aanpassingen die nu zijn gedaan aan het certificeringstraject, denk ik dat een groot aantal bedrijven in staat moet zijn om voor de zomer van 2016 de certificering rond te hebben. Daar kan ZIENRS dan weer mee de boer op. Wij denken dat dan ook meer collega’s zich bij ZIENRS zullen aansluiten.”


“ZIENRS ONTZORGT MIJ”

Marjan Beumer, haar man Roland en hun team van zes medewerkers vormen Roma opticiens in Assen: “Waarom ik lid ben geworden van Zienrs? Omdat ik het een super initiatief vind én het fijn vind om een vuist te maken tegen het grootwinkelbedrijf. Vanaf het eerste moment was ik enthousiast en dat ben ik nog steeds. Ik weet waar mijn kracht ligt, maar ken ook mijn tekortkomingen en daarom ben ik in dit samenwerkingsverband gestapt.

Omdat ik een kleine winkel heb met in verhouding weinig personeel, doe ik alle onderzoeken zelf, waar- door mijn agenda vaak vol staat. Ook ben ik verant- woordelijk voor de administratie en de personeels zaken. Wat er daardoor bij inschoot, was onze website. Die was zes jaar geleden volledig vernieuwd, maar sindsdien heb ik er niet meer naar om kunnen kijken. Nu heb ik een nieuwe website die volledig up-to-date wordt gehouden door Zienrs. De eerste online bestellingen zijn al verstuurd. Goed geregeld dus!

Wat ons ook goed is bevallen, was meedoen met de Zienrs direct mail-actie. Dankzij de mailing werd het twintigjarig bestaan van de winkel goed onder de aandacht gebracht en konden we bepaalde onderwerpen extra belichten. Door de voucher die bij de flyer was geleverd, kregen we veel nieuwe klanten én we hebben nieuwe klanten kunnen werven door look-a-likes in te kopen. Ons klantenbestand is nu volledig doorgelicht, opgeschoond en in klantentypen verdeeld: alles door Zienrs geregeld. Zienrs ontzorgt dus op een aantal fronten, zoals we straks ook ondersteuning krijgen bij het certificeren van ons als winkel.

Zienrs kan voor ons allemaal heel veel betekenen, maar dan moeten we er wel eerst met elkaar goed in investeren. Pas als we allemaal meedoen met dit hele mooie initiatief, kan dit de vuist zijn die we willen maken naar het grootwinkelbedrijf. En ondertussen blijf je gewoon de eigen local hero voor de klant, terwijl je professionaliteit wordt onderstreept door Zienrs en het platform dat Zienrs biedt. Ik kan het iedereen die zichzelf en zijn bedrijf serieus neemt, aanraden om lid te worden. Ik heb nu al gemerkt dat het de investering meer dan waard is. Sterker: ik heb mijn investering er al volledig uit én kan meer uit mijn winkel halen doordat Zienrs mij werk uit handen neemt!


“ZIENRS KOMT NU ECHT OP STOOM”

Waarom ben je lid geworden van ZIENRS?
Thierry ’t Hart van ’t Hart Optiek in Vlaardingen: “Ik merkte dat de optiekmarkt sneller veranderde dan ik kon bijbenen. De begeestering van de initiatiefnemers van ZIENRS sprak me aan, ondernemerschap pur sang. Ze kwamen met onderbouwde ideeën en een stappenplan. Alles met als doel om het vák optiek weer de boventoon te laten voeren, niet de prijs.”

Wat brengt ZIENRS jouw bedrijf?
“Door de certificering via de FOAB als ondergrens te stellen, is er als basis onderscheid. Onderscheid van de ketens en onderscheid van andere zelfstandige opticiens. Verder biedt ZIENRS veel content die je kunt gebruiken voor je eigen website en op social media. Ze beheren nu ook mijn website, waardoor er online veel meer mogelijk is voor mij. Ik doe eigenlijk met alles mee: de ZIENRS verzekering, Fashioncheque, het magazine, klantsegmentatie, mailingen… Het is ook nog eens goedkoper dan bij andere aanbieders, dus voldoende mogelijkheden om het lidmaatschap terug te verdienen. En ZIENRS komt nu echt op stoom!”

Zou je collega’s aanraden om lid te worden?
“Ab-so-luut! Nieuwe leden kunnen nu ook veel beter zien waar ze instappen. Er waren destijds opticiens die dachten dat ZIENRS de klanten wel even zou binnenbrengen. Zo werkt het niet, je moet zélf zorgen dat je de local hero wordt. Certificering zal ook niet meteen nieuwe klanten aantrekken, maar het toont wel aan waar we voor staan. ZIENRS verbindt ons als vakgenoten door een goede marketingstrategie. Wij zijn optiekspecialisten voor het leven. Join us!”


Belangstelling voor certificeren? www.foab.nl

Belangstelling voor certificeren & ZIENRS?
Arjan van der Klei | [email protected]
Bel voor een afspraak met Arjan: 023-2026911
Of meld je aan via zienrs.nl/aanmelden


FOAB Nederlandse Federatie voor Optiek en Audiologie Bedrijven, de stichting die waarborgt dat de optiekcertificering onafhankelijk is. www.foab.nl

KIWA Een onafhankelijke organisatie die hooggekwalificeerde certificering verzorgt. www.kiwa.nl

ZIENRS Samenwerkingsverband van zelfstandige optiekbedrijven met gezamenlijke marketing als hoofddoel. ZIENRS gebruikt het Kiwa-certificaat als ondergrens voor deelname. Voor de duidelijkheid: ZIENRS = marketing en niet certificeren. Dat loopt via de FOAB. www.zienrs.nl