Deel 1: Social media: het volwassen marketingkanaal

Zoals te lezen was in de Trendline zomer-uitgave van 2018, is het inzetten van social media hot. Facebook, Instagram, LinkedIn en andere social-mediakanalen raken steeds meer geïntegreerd in de huidige maatschappij. Logisch, het ‘nationaal e-mailonderzoek 2017’ laat namelijk zien dat 96 procent van alle Nederlanders actief is op deze onlinekanalen. van de 4 procent die niet actief is, is de grootste groep 65+. Actief social media als marketingtool gebruiken is dus essentieel. Welke ontwikkelingen zien we in 2018 op sociale platformen? Lees hieronder het eerste deel van deze ontwikkelingen.

#1 IT’S ALL ABOUT VIDEO

Bewegende beelden? De maatschappij houdt ervan! Recentelijk gaf Facebook aan dat volgens verwachting binnenkort 70 procent van alle content op het platform video zal zijn. Volgens Cisco, marktleider op het gebied van IT en netwerken, zal zelfs 80 procent van al het internetverkeer in 2019 video zijn. Aan de slag gaan met videocontent is dus een must! Denk aan filmpjes, maar ook stop motions of de welbekende boomerangs op Instagram. Zo lang het beeld maar beweegt, zijn mensen geboeid.

#2 INFLUENCER MARKETING

Inmiddels is Influencer Marketing een bekende term in het ondernemerslandschap. Bekende personen, voornamelijk millennials die grote geloofwaardigheid en idem bereik hebben op social media. Hierdoor heeft deze groep een bovengemiddelde invloed op het koopgedrag van de consument en zetten merken ze actief in voor marketingdoeleinden. Prettig aan deze marketingvorm zijn de lagere budgetten. De ‘micro-influencer’, vaak met zo’n 1000 – 5000 volgers, zijn prima betaalbaar. Een leuke bijkomstigheid: onderzoek laat zien dat de groep met minder dan 2000 volgers relatief meer interactie heeft dan wanneer influencers meer volgers hebben.

#3 MOBILE DEVICES

De mobiele revolutie op social media is groot. Van alle tijd die we met z’n allen op social media besteden, wordt meer dan 80 procent gespendeerd op mobile devices. Daarnaast kijken we gemiddeld zo’n 150 keer per dag op onze mobiele telefoon. Belangrijk is dus dat campagnes vooral mobielvriendelijk zijn. Houd hier rekening mee tijdens het maken van video en beeld en gebruik sprekende beelden voor het mobiele scherm.

#4 POSITIEF EN BESCHAAFD

Beschaafd, positief en weird zijn volgens creative strategist Koen de Boer (via Adformatie.nl) de trends voor internet in 2018. Waar vroeger alles kon op het grote web, wordt het de laatste tijd steeds beschaafder. Voor een deel komt dit door de integratie van sociale platformen. Door bijvoorbeeld Google en Facebook met elkaar te koppelen, heeft de gebruiker een handjevol accounts en laat hij meer sporen achter op internet. Persoonlijke informatie is hierdoor beter aan elkaar te linken, waardoor iemand minder anoniem is en zich fatsoenlijker gedraagt. Een trend van tegenwoordig is ook dat het erop lijkt dat mensen steeds meer behoefte hebben aan positiviteit online. Het wordt gebruikt om ons jn te voelen en niet om ruzie te maken. Een ontwikkeling dat wellicht gevoed is door de nieuwe generatie Gen Z, die vaak omschreven wordt als ‘inclusive by nature’. Voor veel jonge Nederlandse hiphopartiesten zoals Lil’ Kleine en Broederliefde is de boodschap ‘inclusiviteit en positiviteit’ een levensstijl en dit gedrag wordt gekopieerd. De groep laat een kwetsbare kant zien en het mag lief en met humor. De derde trend is ‘weird’, de gedachte dat niet alles logisch hoeft te zijn. Originele vreemde beelden en foto’s, uitspraken en reclames. Originaliteit boven logica, weird is wonderful. Het normale kennen we inmiddels, gekke dingen verrassen ons.