Deel 2: Social media: het volwassen marketing kanaal

Zoals te lezen was in de Trendline zomer-uitgave van 2018, is het inzetten van social media hot. Eerder verschenen er al een paar trends. Lees nu het tweede deel over de online trends.

 

#5 LINKEDIN

Volgens marketingexpert Edwin Vlems wordt 2018 het jaar van LinkedIn. Behalve dat Microsoft bezig is haar Of ce-producten in dit platform te integreren en de LinkedIn ‘banenmarktfunctie’ van LinkedIn hierdoor verandert, zal de nieuwe privacywet het platform ook laten groeien. “Vanaf 25 mei wordt ‘koude acquisitie vrijwel onmogelijk en is het ‘inbound’ aantrekken van de markt door kennisdeling de beste optie. De makkelijkste manier om dat te doen, is ‘content curation’: artikelen van anderen op LinkedIn delen. Toch is het zelf schrijven van artikelen op LinkedIn de ideale vorm van kennisdeling”.

#6 ADVERTEREN, ADVERTEREN, ADVERTEREN

Adverteren is key, maar het moet wel persoonlijk zijn. Mensen willen weten met wie ze communiceren en wie het bedrijf is. Dit zal als gevolg hebben dat collega’s worden gestimuleerd om meer bedrijfscontent te delen via social media. Daarnaast willen mensen net als offline meer beleving. Het is dus belangrijk om een goede focus te hebben wat je als ondernemer wil communiceren. Iemand echt weten te boeien en daarmee te binden door vlot te reageren, positieve boodschappen en interessante content.

#7 AVG-WETGEVING

Vanaf mei 2018 is de EU-wetgeving algemene vordering gegevensbescherming (AVG, oftewel GDPR in het Engels) ingegaan. Voor bedrijven betekent deze wet bijvoorbeeld dat custom audience targeting (het eenvoudig vinden van je gewenste doelgroep op basis van e-mailadressen, telefoonnummers en Facebook id’s), binnen sociale mediakanalen als Facebook verandert. Bedrijven zullen nu veel scherper moeten omgaan met (persoons)gegevens, want de hoogte van de boetes kunnen flink oplopen.

#8 ‘SOCIAL MEDIA’-PRODUCTIEBEDRIJVEN

Waar social media voorheen voornamelijk interactie- platforms waren, verschuiven deze naar mediaplatforms. We gebruiken Facebook al meer voor nieuws en updates, terwijl echte interactie voornamelijk plaatsvindt via WhatsApp. Een verandering van social-medianetwerken naar productiebedrijven. In 2017 was er al een begin te zien met het live gaan van eigen (unieke) platforms van Twitter en Facebook. Dit is een trend die zich volgens mediaplatform Frankwatching verder gaat ontwikkelen, waardoor deze kanalen concurrenten voor de grote mediaproductiebedrijven van deze wereld.