Detailhandel pleit voor lagere creditcardkosten

Detailhandel Nederland wil aandringen op striktere regelgeving rondom tarieven voor creditcardbetalingen. Die liggen soms veertig keer hoger dan de tarieven voor pinbetalingen.

Dit blijkt uit nieuwe berekeningen van Detailhandel Nederland. De organisatie vindt dit onverantwoord binnen de huidige economische crisis en dringt daarom bij de politiek aan op strengere regelgeving.

Volgens Detailhandel Nederland betalen winkeliers erg hoge vergoedingen aan creditcardmaatschappijen voor de verwerking van betaaltransacties. Dit maakt de kosten van het betalingsverkeer bij gebruik van een creditcard onnodig hoog voor consument en winkelier.  Dit is in de huidige economische crisis onverantwoord en onnodig”, zegt secretaris betalingsverkeer Tom Ponjee namens de organisatie.

Percentage

De hoge kosten bij creditcardtransacties worden veroorzaakt door de maatschappijen, die een percentage van het aankoopbedrag opeisen. Dit in tegenstelling tot een pintransactie, waarbij de winkelier een vast laag bedrag betaalt.

Vergoeding

Het Europees Parlement buigt zich het komende jaar over de regelgeving rondom creditcardkosten. Detailhandel Nederland wil aandringen op een wet waarbij creditcardmaatschappijen alleen nog een vergoeding mogen vragen voor de werkelijk aan het betalingsverkeer gerelateerde kosten. Ook eist de organisatie dat de maatschappijen hun kosten inzichtelijk maken voor de winkelier.

bron: textilia

cc2