Dutch HealthTec Academy vestigt zich in Utrecht

De locatie van de Dutch HealthTec Academy is bekend: komend schooljaar starten de gezondheidstechnische opleidingen uit Nieuwegein en Amersfoort op een nieuwe locatie in Utrecht Overvecht.

Opticien, audicien, tandtechnicus, orthopedisch (schoen)technicus, schoenhersteller en technisch oogheelkundig assistent; in deze branches is een schreeuwend tekort aan vakmensen. Om daar gehoor aan te geven, hebben onderwijs en bedrijfsleven de handen ineen geslagen. Dit resulteert in de Dutch HealthTec Academy waarin SVGB kennis- en opleidingencentrum en Amarantis Onderwijsgroep/ROC ASA hun gezondheidstechnische opleidingen onderbrengen. Deze unieke samenwerking moet een oplossing bieden voor de 500 openstaande vacatures in de gezondheidstechniek.

Korte lijnen tussen onderwijs en bedrijfsleven
Wim Huiskes, lid van de bestuurscommissie, is bijzonder enthousiast over de komst van de Dutch HealthTec Academy. ,,In de gezondheidstechniek worden bijzondere producten gemaakt door het koppelen van functionaliteit ??n schoonheid. De ontwikkelingen gaan zo snel dat korte lijnen met het onderwijs heel belangrijk zijn. Het onderwijs kan zo snel op ontwikkelingen inspringen en leerlingen worden heel dicht bij de beroepspraktijk gebracht. De Dutch HealthTec Academy is echt uniek op dit gebied, het ministerie kijkt er met aandacht naar.”” Karin Verkerk, bestuurslid van Amarantis Onderwijsgroep/ROC ASA sluit zich hierbij aan. ,,Naast de bijzondere samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven vind ik de bundeling van specialistische, kleine opleidingen onder een dak een absoluut pluspunt voor ons allen.””??

SVGB kenniscentrum verhuist mee
Jan Vissers, directeur van SVGB kennis- en opleidingencentrum, is zeer tevreden met de locatie van het toekomstige schoolgebouw. ,,We waren op zoek naar een pand dat goed bereikbaar is voor leerlingen en medewerkers. De opleidingen die aan de Dutch HealthTec Academy gegeven worden, zijn immers uniek in Nederland; de leerlingen komen overal vandaan. Utrecht is wat dat betreft een uitermate geschikte plaats. Verder moest het pand voldoende ruimte bieden en dat is hier absoluut het geval. “” Het kenniscentrum van de SVGB verhuist mee met het opleidingencentrum. ,,We zien een duidelijke meerwaarde in de fysieke nabijheid van deze twee units. Die synergie is van groot belang voor de kwaliteit van onze dienstverlening.”

Complete renovatie

Transparantie, moderne uitstraling en een praktische indeling: dat is waar projectarchitect Roel van de Pas, van JHK Architecten, zich op richt. ,,Het pand wordt compleet gerenoveerd, maar het is ons uitgangspunt om de structuur gelijk te houden. Zo kunnen bijvoorbeeld staalconstructies behouden blijven als herinnering aan de bedrijfsmatige functie van het gebouw. Omdat de benedenverdieping het hart van de school zal vormen, maken we die ruimte zo open en licht mogelijk. Een transparante entreepui van zo”n vier meter hoog is daar een goed voorbeeld van.””

Gemeente Utrecht investeert half miljoen
De gemeente Utrecht investeert, net als de eigenaar van het pand, in het unieke onderwijscentrum in het kader van het thema “Mobiliteit en beweging”. Wethouder De Gelder, van economische zaken: ,,De Dutch HealthTec Academy past precies in de visie die de afgelopen maanden door het bedrijfsleven, Kamer van Koophandel en de gemeente is opgesteld. Ik verwacht dat de vestiging van deze opleidingen in dit gebied veel positieve effecten op de omgeving zal hebben.”” De gemeente Utrecht verwacht een belangrijk indirect effect op de werkgelegenheid in de omgeving. En de gezondheidstechnische bedrijven in Overvecht kunnen heel goed als leerbedrijven fungeren. Zo wordt de Dutch HealthTec Academy een prachtig middelpunt van mobiliteit en beweging.