Economie ontwikkelt zich gunstiger dan geraamd

Het Nederlandse begrotingstekort komt volgend jaar uit op 2,7 procent. Dat blijkt uit een nieuwe raming van het Centraal Planbureau (CPB).

Dat is 0,2 procentpunt gunstiger dan waar de vijf partijen van de Kunduz-coalitie dit voorjaar met hun akkoord op uit kwamen. De Nederlandse economie trekt in 2013 aan met een bescheiden groei van 0,75 procent van het bruto binnenlands product (bbp), na een krimp van 0,5 procent dit jaar, aldus het CPB.

Gunstiger

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de Nederlandse economie zich dit jaar gunstiger ontwikkelt dan het CPB in juni raamde. De export en de overheidsbestedingen zijn het eerste halfjaar van 2012 meer gegroeid dan in juni werd voorzien. Wel is er een iets forsere krimp van de particuliere consumptie.

Per saldo resulteert dat in een geringere daling van de omvang van de Nederlandse economie dan eerder geraamd. In 2012 is de inflatie 2,25 procent en neemt de koopkracht af met 2 procent. In 2013 is dat respectievelijk 2 procent inflatie en een afname van de koopkracht met 0,75 procent.

De werkloosheid loopt in 2013 waarschijnlijk op naar een jaargemiddelde van bijna 6 procent, ofwel 515.000 personen.