Wie mij kent, weet dat er twee onderwerpen zijn waar ik eindeloos over kan praten: ogen en auto’s. Vooral oude auto’s met af en toe een mankement trekken mijn aandacht. Zo lig ik regelmatig onder mijn bejaarde MX5’je, in een poging zelf reparaties uit te voeren. Mijn beperkingen? Een nooit volledige gereedschapskist en te weinig tijd. Hoewel ik al veel tools heb verzameld, weet ik dat er altijd betere en efficiëntere beschikbaar zijn. Daarom droom ik van een professioneel ingerichte garage, compleet met ‘mancave’. Tijdens het sleutelen check ik YouTube-tutorials om weer een nieuwe techniek onder de knie te krijgen.
Het aanmeten van contactlenzen lijkt totaal anders dan sleutelen aan auto’s, maar er zijn verrassend veel parallellen.
Jazeker, ik heb zelf mijn uitlaat vervangen. Hij zit recht en is gasdicht. Maar zie je dat ik geen automonteur ben? Absoluut! Zou een garage blij worden van mijn werk? Zeker niet.
Terug naar contactlenzen: stel je voor dat een consument bij je binnenloopt en vraagt om een topoplaatje en twee fluorstripjes om thuis zelf hun BUT te meten en een lens uit te rekenen met een YouTube-tutorial. Onvoorstelbaar, toch? Sommige zaken moet je overlaten aan de professional. Draag daarom altijd je expertise uit en zorg dat je kennis up-to-date blijft. Zo laat je internetbestellers ervaren dat ze bij jou – en alleen bij jou – op de beste plek zijn voor optimaal kijkende contactlenzen. Zeker bij torische, multifocale en multifocaal-torische lenzen hebben mensen ons hard nodig.
Terug naar die uitlaat. Hij zit eronder. Na. Een. Halve. Dag. De garage zou dit waarschijnlijk in een fractie van die tijd doen. Waarom? Omdat ik niet de juiste spullen had. Maar ik geef niet op en beun mezelf een slag in de rondte. De volgende dag had ik vijf schrammen en spierpijn, maar toch voldoening. Een beetje dan, want het resultaat is niet zo perfect als ik voor ogen had.
Ook hier zie ik de vergelijking met de contactlenspraktijk. Werk je met de juiste tools? Een topograaf, automatische phoropter, goede passet, OCT? Voor een vakidioot is een lensgereedschapskist nooit compleet. Goed gereedschap maakt het werk niet alleen makkelijker, maar zorgt ook voor snellere, betere resultaten. Minder stoeltijd, blijere klanten. En hoewel YouTube niet altijd de meest gevalideerde informatie biedt, kun je gelukkig vertrouwen op je contactlensfabrikant voor aanpasadvies. Volg deze basisrichtlijnen, pas ze aan met ervaring en deel je kennis met collega’s!
AI wordt steeds belangrijker en zal ons zeker helpen, maar blijf ook vertrouwen op je human intelligence. Dat werkt zonder app, heeft levenslange updates en geeft maximale controle over gevoelige data.
Tot slot nog even over mijn MX5’je. Na een zondag sleutelen liet ik hem nakijken door een specialist. Zijn oordeel: “Je kunt zien dat je er veel plezier aan hebt beleefd”. Politiek correcte reactie, niet? Volgende klus: de koppeling. Iemand zin in leedvermaak? Ik deel de livestream indien gewenst. Gelukkig heb ik meer verstand van contactlenzen…
Richard Backx is sinds 1 oktober jl. professional relations manager bij Bausch + Lomb Vision Care Benelux.
Tags: Contactlenzen