Google-bril al te koop voor ontwikkelaars

Google gaat volgend jaar testmodellen van de augmented reality-bril Project Glass voor 1500 dollar verkopen aan ontwikkelaars. Consumenten kunnen de bril minder dan een jaar daarna aanschaffen voor een ‘aanzienlijk’ lager bedrag.

Dat maakte Sergey Brin, medeoprichter van Google, bekend tijdens de jaarlijkse conferentie Google I/O. Project Glass is een bril die beschikt over een chip, geheugen, een touchpad, knoppen voor het nemen van foto”s, microfoons, een camera, luidspreker en sensors als een snelheidsmeter, kompas en gyroscoop.

Sergey Brin, medeoprichter van Google

Met de bril kunnen gebruikers bijvoorbeeld informatie over het weer krijgen of over gebouwen waar zij naar kijken. Deze beelden worden dan geprojecteerd alsof ze in de echte wereld bestaan.

2013

Begin 2013 zullen de eerste modellen verkocht worden aan ontwikkelaars. Zij kunnen inmiddels voorbestellingen plaatsen voor 1500 dollar. Minder dan een jaar nadat de ontwikkelaarsversie verspreid wordt, moet de bril beschikbaar komen voor consumenten. Dat zou dus eind 2013 of begin 2014 kunnen zijn. Brin wilde geen prijs noemen, maar stelde wel dat de bril ‘aanzienlijk’ goedkoper zou zijn dan de testversie.

Nieuwe details

Wel deelde de topman van Google een aantal nieuwe details. Zo zal de bril niet uitgerust worden met 3G maar kan via een smartphone wel verbinding worden gemaakt. Foto”s worden bovendien lokaal opgeslagen, maar kunnen optioneel ook direct naar Google+ of een ander cloudplatform doorgestuurd worden.

De meest effici??nte manier van besturen is volgens Brin via spraak en daar richt Google zich dan ook op. Bovendien ziet het bedrijf de bril vooral van pas komen bij het lezen van notificaties, tekstberichten en het nemen van foto”s. De bril kan gekoppeld worden aan een smartphone.

googlebril4

Gezichtsherkenning

Andere mogelijkheden die nog onderzocht worden zijn het aanbieden van navigatie op het scherm en het hardop voorlezen van tekstberichten. Advertenties aanbieden via de bril behoren vooralsnog niet tot de plannen. Ook browsen ziet Brin niet als een logische activiteit voor Project Glass. Bovendien sprak hij tegen dat gezichtsherkenning een belangrijk onderdeel zou zijn. “Ik zeg niet dat we nooit gezichtsherkenning zullen ondersteunen, maar we zijn er nog niet bijzonder enthousiast over.”

Accu

Het grootste probleem waar de zoekgigant nu nog mee kampt, is de accuduur. De batterij is kleiner dan die in een smartphone. Google is druk bezig ervoor te zorgen dat de accu minstens een dag mee gaat.

“”