Google Glass stopt, voorlopig

De Google Glass, de eerste smart-bril, is na volgende week niet meer te koop. Dat heeft Google bekendgemaakt. Daarmee lijkt het product op het eerste gezicht een stille dood te sterven. Toch zegt het bedrijf dat het in de toekomst nog steeds van plan is om met een nieuwe versie van de bril te komen. 

Het team dat eraan werkt wordt verzelfstandigd en rapporteert binnen Google aan Tony Fadell, de man die ooit aan het roer stond bij de iPod-divisie bij Apple.

Moeizame start
Met de bril, waarvan alleen een prototype op de markt is gebracht, konden mensen foto’s en video’s maken en informatie krijgen over hun omgeving. De bril kon rekenen op kritiek van privacywaakhonden. Men was bezorgd over wat er gebeurde met gegevens die mensen met de bril verzamelen. Consumenten en bedrijven hadden ook privacybezwaren tegen de bril.

Uiterlijk
Ook was er commentaar op het uiterlijk van de bril. Google Glass zou in samenwerking met Ray Ban een modieuze lijn ontwikkelen. Eerder werd gezegd dat een consumentenversie in 2014 op de markt zou komen. Later werd dat 2015, maar hij is er nooit gekomen.

Tot slot heeft de bril zich ook niet bewezen als handige gadget. Er kwamen te weinig bruikbare toepassingen, ondanks het aanvankelijk grote enthousiasme bij veel tech-fans. Toen Twitter zich in oktober terugtrok uit het project voorspelden veel analisten al de dood van Google Glass.

Nieuwe bril
In een blog zegt het bedrijf dat de bril wel al interessante toepassingen kent op sommige werkplekken. Ook noemt het bedrijf de periode dat er met het prototype gewerkt is leerzaam.

Tot slot schrijft Google dat er gewerkt wordt aan nieuwe versies van Glass. Maar hoe de nieuwe bril eruit gaat zien of wanneer die gepresenteerd wordt, wordt niet vermeld.

Bron: NOS