Google toont eerste prototypes Glass

Google heeft op de jaarlijkse conferentie Google I/O diverse prototypes van de Google Glass-bril laten zien. Ook deelde het bedrijf meer informatie over de ontwikkeling van het apparaat.

Tijdens een presentatie toonde Jean Wang, die al sinds het begin betrokken is bij de ontwikkeling van Glass, zes prototypes. Zo ging de ontwikkeling van een standaard montuur met een telefoon en kleine projector erop gemonteerd naar een bril met steeds meer aangepaste onderdelen.

De eerste prototypes waren veel te groot en zwaar. De eerste versie woog 167 gram”, aldus Wang. De huidige modellen van Glass wegen slechts ongeveer 36 gram. “Uiteindelijk kozen we voor een 3D-geprint montuur en hebben we steeds meer onderdelen aangepast en eigen materialen gebruikt.”

proto1

Eerste modellen

De eerste modellen waren niet handsfree of draadloos. “We hebben vervolgens gekeken hoe het formaat invloed had op de kwaliteit van het product. We bekeken welke onderdelen van bestaande gadgets we konden gebruiken of wat we opnieuw moesten uitvinden.”

De onderdelen die Google onder meer gebruikte in de brillen zijn microfoons, speakers, lenzen en touchpads. “Er waren eigenlijk twee belangrijke factoren: het gewicht en energieverbruik. Die twee dingen zorgen ervoor dat mensen het apparaat de hele dag kunnen en willen dragen”, legt Wang uit. Na verloop van tijd werden dan ook steeds meer onderdelen van de bril verwijderd.

proto2

Toetsenbord

Wang legt uit dat ook veel getest is met de user interface. Zo heeft Google nagedacht over besturing via hoofdbewegingen, maar is dat afgeschaft. Nu wordt de bril bestuurd via een touchpad aan de zijkant van het montuur en met spraakbesturing.

Er zat in een bepaald prototype zelfs een digitaal toetsenbord verwerkt dat te besturen was met de touchpad. “Dat was te ingewikkeld. We ontdekten dat minimaliseren en alles strippen tot de kern het beste was.”

Glass komt waarschijnlijk in het voorjaar van 2014 op de markt. Een prijs is nog niet bekend.

bron: NuTech

proto3