Het muZIEum opent je de ogen

Het muZIEum is een ervaringsmuseum over zien en niet zien. Voel, proef, ruik en beluister het dagelijkse leven, maar dan door de ogen van een blinde persoon.

Een unieke belevenis die je de ogen zal openen. Naast het museum in de foyer van de stadsschouwburg (nu nog in de steigers) is er de donkerbeleving waar je op pad gaat met een blinde gids in de absolute duisternis.

Actieve rol voor blinden en slechtzienden

Vanuit de visie dat het bij het muZIEum om de eerste plaats gaat om de beleving, de ervaring van het niet kunnen zien, ligt het voor de hand blinden en ernstig slechtzienden daar een actieve rol bij te laten spelen. Ze zijn bij uitstek de meest betrouwbare vertellers” vanuit de wereld waarin je niet kunt zien.

Werkervaring voor blinden

Het mooie hiervan is dat het muZIEum hiermee volwaardige werkplekken heeft voor blinden en slechtzienden. Ze laten hiermee zien dat het belangrijk is om een sociale onderneming te zijn, waarin mensen met een visuele beperking een zinvolle bijdrage kunnen leveren.

Nieuwe start op nieuwe locatie sinds 2012

Met een nieuw team, een nieuw bestuur en een nieuwe stichting ging op 20 augustus 2012 het muZIEum open op een nieuwe locatie: de kelders en foyer van stadsschouwburg Nijmegen. Kleinschaliger van opzet, maar nog meer doordrongen van onze missie: de wereld van de niet-zienden zichtbaar te maken voor de zienden.

Praktische gegevens

  • Duur: ongeveer 1 uur (donkerbeleving)
  • Hoe: groepen van maximaal 6 personen met 1 gids
  • Handig: een goed gehoor en goed ter been
  • Adviesleeftijd: minimaal 8 jaar in verband met de impact van de donkerbeleving
  • Reserveren: doen! De donkerbeleving is erg populair, dus we raden je aan te reserveren

Meer informatie: www.muzieum.nl