Het R&D-team van Alcon wordt beloond met de BCLA Industry Award 2021

Alcon is verheugd dat de British Contact Lens Association twee leden van hun R&D-team, Erich Bauman O.D. en Dr. John Pruit, heeft onderscheiden. Beiden kregen deze erkenning tijdens de BCLA Awards-ceremonie 2021 voor hun uitzonderlijke bijdrage aan de contactlensindustrie en het vakgebied. Hun uitvinding en ontwikkeling van de watergradiënttechnologie, zoals toegepast in DAILIES TOTAL1®-contactlenzen, werd beloond met de Industry Award 2021.

Meer dan 100 wetenschappers, ingenieurs en clinici werkten op twee continenten tien jaar lang nauw samen om een antwoord te geven op de talloze technische uitdagingen. Dit resulteerde in meer dan 100 patenten tijdens de ontwikkeling van de watergradiënttechnologie, die binnenkort haar 10-jarig bestaan viert. Erich Bauman leidde het algemene DAILIES TOTAL1®- programma dat de chemie en het nieuwe productieproces mede ontwikkelde, terwijl Dr. John Pruitt het team leidde dat de afzonderlijke kern- en oppervlaktechemie van de watergradiënttechnologie ontwikkelde.

Watergradiënttechnologie betekende een belangrijke evolutie in het draagcomfort, door een ultrazachte oppervlak met hoog watergehalte te combineren met de voordelen van de zuurstoftransmissie van siliconenrijk kernmateriaal.(1-3) Deze technologie maakte het verschil voor onze contactlensspecialisten en hun klanten, waarbij negen op de tien DAILIES TOTAL1®-contactlensdragers het erover eens zijn dat de lens zo comfortabel is dat men ze niet eens voelt.(4)

Erich Bauman, senior director van Vision Care Development, zei: “We streven er voortdurend naar om een innovatiecultuur te bevorderen binnen onze R&D-community. Misschien is de belangrijkste erkenning voor ons team de wetenschap dat een bijzonder groot aantal contactlensdragers over de hele wereld elke dag wakker wordt en een nieuw paar DAILIES TOTAL1®-lenzen aanbrengt, en dat hun levenskwaliteit daardoor verbetert. Ik ben zowel vereerd als nederig om deze award in ontvangst te nemen namens het team dat zo gepassioneerd heeft gewerkt aan deze innovatie binnen de oogzorgmarkt.”

Dr. John Pruitt, senior director van Vision Care Research, zei: “Ik ben zeer vereerd door de BCLA te worden erkend voor onze watergradiënttechnologie die vandaag nog steeds zo belangrijk is. Ik ben trots op onze chemie- en engineeringteams die het oppervlak en de kernmaterialen afzonderlijk hebben kunnen optimaliseren om zowel een extreem hoge zuurstoftransmissie als een ultrazacht oppervlak met hoog watergehalte te realiseren. Deze kenmerken werken elkaar vaak tegen en het team heeft veel obstakels moeten overwinnen om te bereiken wat ooit als onhaalbaar werd beschouwd.”

Referenties

1. Thekveli S, Qui Y, Kapoor Y, et al. Structure-property relationship of delefilcon A lenses. Cont Lens Anterior Eye. 2012;35(Supp 1):e14.
2. T, Nixon R, Dunn A, et al. Viscoelasticity and mesh-size at the surface of hydrogels characterized with microheology. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2013;54:E-Abstract 500.

3. Based on published manufacturer-provided Dk and thickness values in Tyler’s Quarterly Soft Contact Lens Parameter Guide, June 2020.
4. Perez-Gomez I, Giles T. European survey of contact lens wearers and eye care professionals on satisfaction with a new water gradient daily disposable contact lens. Clinical Optometry. 2014;6:17-23.

Tags: