Horen is zien

Luisteren we allemaal met hetzelfde oor naar onze cliënten? Hebben we de juiste anamnese in huis? Gebruiken we consequent een standaard notatiesysteem? Nog belangrijker: kunnen we elkaars notaties en aantekeningen lezen? Een goede status aanleggen is eigenlijk het moeilijkste wat er is. Wat gezien wordt, tijdens het onderzoek, moet opgeschreven worden, is de tendens. Maar wat is gezien worden? Is een arcus sinilis op een cornea iets om te noteren of niet? Denk aan het zien van een paar verstopte klieren van Meibom. Behandelen of niet? Of een paar stipjes staining? Wanneer vinden we dit te afwijkend? Wanneer veranderen we van lenstype?
Horen is zien is de titel van dit artikel. De eerste van een reeks over opties om een controle en aanpassing af te stemmen op de behoeften en de wensen van de cliënt. Maar ook aan de mogelijkheden op contactlensgebied. We zijn specialisten in het aanpassen en controleren van contactlenzen: dit geeft aan dat we weten wat we kunnen en wanneer we iets moeten doen. Ook in de volgende artikelen reeks zal stil gestaan worden bij de rol van de contactlensaanpasser. Een aanpassing of een contactlenscontrole kan gezien worden als een klachtgericht onderzoek. Door het een klachtgericht onderzoek te noemen, zullen we meer geneigd zijn te onderzoeken wat nu daadwerkelijk de aandachtspunten zullen zijn bij een controle of aanpassing. Die aandachtspunten komen naar voren bij het stellen van vragen. Stellen van de juiste vragen, kort en duidelijk. Een uitdaging voor iedere specialist. Het ontcijferen van klachten is namelijk niet onze best ontwikkelde kant. Eigenlijk is een goede anamnese onderverdeeld in vragen over specifieke aandachtspunten.

* Comfortklachten: (in)directe link naar het lensontwerp en uitdroging.
* Visusklachten: (in)directe link naar lenssterkte en uitdroging.
* Draagtijd: (in)directe vraag naar de behoefte van de cliënt.
* Vloeistof: directe vraag naar compliance en de interactie tussen vloeistof en contactlens.
* Algehele gezondheid: veranderingen in de traanfilm door bijvoorbeeld systemische en/of hormonale veranderingen en medicijngebruik. Neem de uitdaging aan en neem bij de controle de onderstaande vragen mee in het gesprek. Luister naar de cliënt. Neem de tijd voordat we onze favoriete bezigheid voor de cliënt schuiven: de spleetlamp.

* Hoe bevallen uw lenzen op dit moment?
* Hoe oud zijn ze op dit moment?
* Hoe lang draagt u ze gemiddeld per dag? Bent u daar tevreden mee?
* Heeft u uw lenzen vanochtend ingedaan, hoe laat was dat ongeveer?
* Vindt u dat u de hele dag scherp ziet?
* Vindt u of merkt u comfort verschil gedurende de dag?
* Heeft u voor uw gevoel af en toe last van droge ogen met uw lenzen in.
* Kunt u aangeven welke contactlens vloeistof u gebruikt?
* Vervangt u de vloeistof elke dag?
* Heeft u wel eens last van prikkende of pijnlijke ogen bij inzetten van de lenzen?
* Is uw algemene gezondheid veranderd?
* Welke medicijnen gebruikt u?
* Vraag naar hormonale veranderingen bij positieve anamnese van droge ogenklachten.

Neemt u de uitdaging aan om de specialist in contactlensonderzoek te blijven?

Mirjam van Tilborg, Professional Affairs Consultant bij Johnson & Johnson Vision Care.

Wilt u het volgende artikel van Mirjam lezen? Mail ons en we zenden het u door.