In de media: opticiens zouden een gedegen opleiding moeten hebben

In Trouw schreef Remko Berkel, directeur van Specsavers, een interessante opiniestuk over de professionaliteit van opticiens in Nederland. Volgens Berkel is ‘de tanende’ kwaliteit van oogzorg een probleem waarvoor de Nederlandse overheid haar ogen sluit. De vraag rijst dan ook: waarom zou je als zorgverzekeraar de bril vergoeden als er geen oogzorg wordt geleverd? 

Gebrekkig onderwijs

Door het ontbreken van wettelijke opleidingsnormen, zijn volgens Remko Berkel oogmetingen door opticiens met alleen een korte training aan de orde van de dag. De consument gaat er daarentegen juist van uit dat de opticien een gedegen opleiding heeft. Hierdoor zou geen uitgebreid oogonderzoek maar slechts een beperkt onderdeel van de oogmeting plaatsvinden. Specsavers pleit samen met Nuvo voor volledige regulering en bescherming van de mooie professie.

Kwaliteitsstempel

Berkel pleit voor partijen bij de Nuvo. Omdat een groot aantal partijen niet voldoet aan de kwaliteitseisen, kunnen ze dit nog niet. Pearle besloot eerder uit de Nuvo te stappen vanwege financiële redenen. Volgens Berkel zouden meer partijen een ‘kwaliteitsstempel’ moeten willen dragen en lid worden bij de Nuvo. Dit biedt de klant garantie voor een oogmeting door een gediplomeerde opticien.

Bron

Bron: www.trouw.nl

 

Tags: