Jan Kok penning aan John de Brabander uitgereikt

Op de Podiumavond en algemene ledenvergadering van de ANVC op 18 november in Soesterberg werd door Rob Rosenbrand namens de Jan Kok Stichting de Jan Kok penning overhandigd aan: Dr. John de Brabander

John heeft veel betekend voor het contactlensonderwijs in Nederland. Hij stond aan de wieg van de ontwikkeling van de eerste generatie zachte contactlenzen. John was van 1975 -1985 docent en cursus coordinator aan de opleiding voor contactlensspecialisten en mede oprichter van de European Association of schools in Optometry en de International Association of Contact Lens Educators. John was vice voorzitter van de Optometristen Vereniging.

Van 1993 werkzaam als onderzoeker in het Academisch Medisch Centrum bij de Universiteit van Amsterdam – hier heeft hij ook nauw samengewerkt met Jan Kok

Vanaf 1996 bij de afdeling oogheelkunde van het Academisch Ziekenhuis in Maastricht en het Eye Research Institute Maastricht (ERIM). In 2002 promoveerde John de Brabander op het proefschrift: With an eye on contact lenses.

Links John de Brabander rechts Rob Rosenbrand (door Roel Jonker)

Jan Kok Stichting

De Jan Kok Stichting is in 2000 opgericht aanvankelijk met als doel contactlens gerelateerde kennis onder oogartsen, contactlensspecialisten en optometristen te verspreiden in de breedste zin van het woord.

Zij tracht dat onder meer te doen door:

  • het organiseren van de Jan Kok lezing
  • het stimuleren van contactlens gerelateerd onderzoek
  • het honoreren van de beste scriptie of proefschrift betreffende contactlenzen.

Het bestuur bestaat uit Annette Geerards, oogarts, Mariette Helmann, directeur van Eurocongres Conference Management, Rob Rosenbrand, optometrist/contactlensspecialist en Frans Ros, oogarts.

De Stichting heeft geen eigen inkomsten en is afhankelijk van donaties van particulieren. Helaas is door gebrek aan financiën slechts een deel van de doelstellingen haalbaar.

Kijk voor meer informatie op: