Mirjam van Hensbergen achter haar bureau

Mirjam van Hensbergen ontwerpt kinderbrillen met lef en liefde

Het Nederlandse kinderbrillenmerk Red Kids Eyewear is sinds de oprichting in 2008 een groot succes, zowel in eigen land als internationaal. Mirjam en Bas van Hensbergen, zus en broer, staan samen aan het roer van het overkoepelende familiebedrijf Red Optical. Mirjam is verantwoordelijk voor het creatieve deel, inclusief alle brillendesigns, en Bas regelt als eigenaar de zakelijke kant. De redactie van Eyeline sprak met Mirjam over de ins & outs van kinderbrillen.

“Ik ontwerp echt vanuit mijn hart. Als moeder van drie kinderen kan ik me heel goed inleven in hoe een kind zich voelt – zeker als er een bril gekocht moet worden. Wanneer ik ontwerp, ben ik helemaal gericht op ‘de kleine klant’ en vraag ik me voortdurend af wat een kind echt leuk vindt en of het deze bril graag zal opzetten”.

Een merk geboren uit ervaring en familiegevoel

Red Optical werd in 2008 gestart door de toenmalige partner van Mirjam. Hij runde een aantal optiekwinkels en kreeg de behoefte zelf kinderbrillen te gaan ontwerpen. Mirjam besloot samen met hem ‘heel toffe kinderbrillen’ te gaan maken en broer Bas haakte aan om de zakelijke kant op zich te nemen. Red Optical was een feit. Onder de vlag van dit moederbedrijf hangen de merken Red Kids Eyewear en, sinds enkele jaren, Penn&Ink N.Y., waarvoor Mirjam in licentie de eyewear ontwerpt. (Mirjams ex-man is inmiddels niet meer betrokken bij het bedrijf.)

“Het aanbod in kinderbrillen was toen wij destijds startten eigenlijk minimaal en we merkten direct dat onze brillen heel goed aansloegen. Dat was wat hoor, die hippere kinderbrillen; dat was toen echt design. Wij brachten heel veel kleur en ook zwaardere monturen en allerlei ontwerpen die je toen niet zo vaak zag in kinderbrillen. We hebben daar echt onze eigen weg in bewandeld. Natuurlijk moet een kinderbril stevig zijn en niet snel kapotgaan, maar dat is prima te combineren met design met een heel mooie uitstraling”.

Tiktok en trends: de nieuwe smaak van jonge brillendragers

Het ontwerpen van kinderbrillen is van een andere orde dan het samenstellen van een collectie voor volwassenen. “Je hebt natuurlijk te maken met de kinderen, maar ook met de ouders”, vertelt Mirjam. “Ik probeer me echter niet te veel aan te trekken van dat waar de ouders bij een bril op letten, maar ga uit van wat ik denk dat kinderen heel cool en tof vinden. En het mooie is dat dat steeds vaker overeenkomt, want kinderen hebben tegenwoordig ook wel een beetje een volwassen smaak. Ze zien superveel op TikTok en worden overal beïnvloed, dus hun smaak ontwikkelt zich anders dan 15 jaar geleden”.

“In onze eerste collecties hadden wij meisjesbrillen met gelaserde hartjes en bloemetjes in de veren bijvoorbeeld. Dat was toen heel leuk, maar zou nu niet meer verkocht worden. Nu willen ze een acetaat bril, of een mooie panto, een klassiek brilletje met mooie, toch wel een beetje volwassen, designs. Kinderbrillen zijn nu meer gebaseerd op de trends voor volwassenen en ik denk dat dat inherent is aan de ontwikkelingen op social media”.

“Twintig jaar geleden was het best een ding als je als kind een bril moest; dat vonden de ouders én de kinderen niet leuk. Dat is nu echt anders, ik zie eigenlijk altijd blije kindjes met een bril. Ik denk dat dit ook te maken heeft met hoe wij als volwassenen daarmee omgaan. Als je er geen probleem van maakt, dan kan het voor een kind zelfs iets heel leuks worden. De keuze is nu zo uitgebreid en er zijn zoveel leuke kinderbrillen, dat het zelfs als een leuk accessoire kan worden gezien.”

Kwaliteit, design en evergreens

“Dat kinderbrillen tegen een stootje moeten kunnen, is een feit. Dat houdt Mirjam ook altijd ‘top of mind’ tijdens het ontwerpen. “Kinderbrillen worden gemaakt om lang mee te gaan en daar letten wij natuurlijk op. Onze brillen zijn kwalitatief hoogwaardig en als er toch iets kapotgaat, bieden wij heel goede service. Onze klanten hoeven maar te bellen en we sturen de benodigde onderdelen op. Wat wij ook merken, is dat mensen vaak zo tevreden zijn over een ouder model, dat ze dat weer vervangen als er iets kapot is”.

“Je zou denken dat het na zes jaar misschien wel leuk is om een ander modelletje te kiezen… We hebben brillen in de collectie die er al vanaf het begin bij zitten. Dat zijn de standaardbrilletjes, maar dus ook de hardlopers, de evergreens. Simpele acetaat montuurtjes, mooie havanna-brilletjes, een zwart modelletje, niet te opvallend; dat blijft er altijd in.

Daarnaast hebben we hele toffe designbrillen met wat dieper glas en acetaat pilotenbrillen. Dat zijn wat extremere designs. Omdat ik ook voor Penn&Ink N.Y. ontwerp, een label voor volwassenen, zie ik altijd heel veel voorbijkomen. Mijn inspiratie is nooit op. Ieder seizoen vul ik de basiscollectie aan met zes tot tien nieuwe modellen. Elk model wordt altijd in vier kleuren uitgevoerd. Aan de laatste collectie hebben we vier tienermaten toegevoegd, want daar was vraag naar”.

Van Nederland tot New York

Red Kids Eyewear is vooral in Nederland en België bij opticiens te vinden, maar kun je ook tegenkomen in winkels in Duitsland, Parijs, Dubai en New York. “We zijn een onafhankelijk bedrijf en hebben geen restricties. Wanneer een opticien in Parijs onze brillen wil hebben, kan dat”.

Mirjam van Hensbergen