Kosten winkeldiefstal nu meer dan half miljard euro

Winkeldiefstal loopt de spuigaten uit. Het kost winkeliers nu meer dan een half miljard euro per jaar, een stijging van vijftien procent vergeleken met vorig jaar, berekende de brancheorganisatie Detailhandel Nederland.

De toename wordt veroorzaakt door gestegen waarde van de buit en het aantal diefstallen. Het betreft hier alleen nog maar de kosten voor de diefstallen tijdens openingstijden en de aanpak daarvan. Inbraken en overvallen zijn niet meegenomen.
17 oktober vergaderde?? de Tweede Kamer over winkelcriminaliteit. De winkeliers hopen met deze nieuwe cijfers politici van de ernst te doordringen.

Alleen al de kosten voor afhandeling van de winkeldiefstallen, zoals aangifte bij politie en verzekeraar en nabestellen, is zestig miljoen euro per jaar aan arbeidsloon, zo is becijferd. De belangenorganisatie pleit er dan ook voor de winkeliers geen strobreed meer in de weg te leggen en alles in het werk te stellen voor een zo effici??nt mogelijke aanpak.

Rol goede initiatieven landelijk uit. En pak de bureaucratie aan. Als we nu bijvoorbeeld undercover surveillance willen inzetten, moeten we een enorm pak papier aan rapportage indienen nadat er is ingegrepen. Maar daar een einde aan”, zegt secretaris winkelcriminaliteit Sander van Golberdinge.

De schade steeg in 2008 ook al met elf procent. De investeringen in preventie, bijvoorbeeld door camera”s, kosten alleen al 130 miljoen euro per jaar. De directe schade door verdwenen goederen bedraagt nu 355 miljoen euro.

“Het probleem met winkeldiefstal is dat het nu wordt beoefend door jong en oud, door verslaafden en door professionele dievenbendes. Geef ons toch de mogelijkheid zonder veel gedoe extra camera”s op te hangen”, bepleit Van Golberdinge.
“”