Luxottica-oprichter Leonardo del Vecchio overleden

Leonardo del Vecchio, grondlegger van Luxottica en iconisch zakenman, overleed op 27 juni. Del Vecchio, een van de machtigste figuren in de optiekwereld, werd 87 jaar.

Zijn getroebleerde jeugd, die hij doorbracht in een weeshuis, weerhield hem niet van een groots leven en in 1961 zag zijn Luxottica het licht. Del Vecchio huurde ontwerpers in omdat hij brillen zag als modeaccessoire en niet slechts als iets functioneels. Hij nam vele internationale merken over, waaronder Ray-Ban. Na zijn pensioen kwam hij op 79-jarige leeftijd toch weer terug om vervolgens in 2017 met Essilor te fuseren en in 2021 GrandVision over te nemen. Hij bleef tot zijn dood bestuursvoorzitter.

Ook heeft Del Vecchio veel bijgedragen aan de groei van ANFAO (Italiaanse Vereniging voor Optiekfabrikanten), waar hij meermalen voorzitter is geweest, en het evenement MIDO, waaraan hij al bij de eerste editie deelnam. Giovanni Vitaloni, voorzitter van ANFAO en MIDO: “Hij was een visionair, de eerste die de potentie zag in het object dat van een medisch hulpmiddel getransformeerd is tot een modeaccessoire. Ons land heeft een leider, ondernemer en buitengewoon man verloren”.

 

Tags: