Metro suggereert zachte lenzen gevaarlijk

Zachte lenzen winnen steeds meer aan populariteit en dat brengt meer risico”s met zich mee. Zoals blijkt uit de tekst zijn er problemen met zachte lenzen, maar die liggen dan niet aan het product maar aan de manier waarop de drager met zijn ogen of het product omgaat. De drager moet dus echt op controle komen en goede instructies krijgen.

Pati??nten die in plaats van harde lenzen, zachte gebruiken hebben tien tot vijftien procent meer kans op oogproblemen, stelt oogarts Annette Geerards, tevens voorzitter van de Nederlandse Werkgroep Contactlenzen van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap. “Bij een oogontsteking kun je een harde lens bijvoorbeeld niet meer in krijgen. Die geeft eigenlijk een waarschuwing af. Een zachte lens kun je daar wel op zetten, waardoor het alleen maar erger wordt.”

Het Oogziekenhuis Rotterdam behandelt gemiddeld twee pati??nten per week met zeer ernstig oogletsel als gevolg van verkeerd contactlensgebruik. “De problemen zijn zo ernstig dat het hoornvlies getransplanteerd moet worden.” Tachtig procent van de gebruikers heeft nu zachte lenzen, ten opzichte van twintig procent harde, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Unie Van Optiekbedrijven (NUVO). “Dat komt vooral voort uit gebruiksgemak. Je voelt ze niet zitten, zoals harde lenzen en ze vallen niet uit.”

In de afgelopen jaren is het aantal pati??nten in het Oogziekenhuis Rotterdam ongeveer gelijk gebleven, maar bijna alle pati??nten hadden problemen als gevolg van het gebruik van zachte contactlenzen. “Ze gaan niet naar controles bij hun opticien, gebruiken vloeistof die al te lang open staat of gebruiken maandlenzen langer dan toegestaan.” Het is een misverstand dat zachte daglenzen veilig zijn. “Uit onderzoeken is niet gebleken dat bij het gebruik van daglenzen het risico op ontstekingen afneemt.”

Steeds meer gebruikers bestellen lenzen op het internet. Ook dat kan risico”s met zich meebrengen. “Ze staan dan niet langer onder controle van een opticien. Bovendien gaan ze bij de aankoop af op een advies van een oogmeting die verouderd kan zijn. Ogen veranderen in de loop van de jaren. Daar horen dus ook nieuwe lenzen bij.”

bron: metro nieuws