Nederland na een jaar uit recessie

De Nederlandse economie laat na vier kwartalen van negatieve groei in het derde kwartaal een positief cijfer zien en is daarmee uit de recessie. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vergeleken het tweede kwartaal van dit jaar groeide de economie met het kleinst denkbare cijfer, 0,1 procent. Ten opzichte van het derde kwartaal in 2012 is de economie gekrompen met 0,6 procent.

Een tegenvaller is de toegenomen werkloosheid. In het derde kwartaal waren er 46.000 banen minder dan in het tweede kwartaal. Tussen juli 2011 en juli 2013 nam de werkloosheid vrijwel iedere maand toe.

Consumptie

De consumptie door huishoudens was opnieuw negatief, nu met 2,3 procent. Daarmee geven huishoudens voor het elfde kwartaal op rij. Net zoals in voorgaande kwartalen gaven consumenten minder uit an duurzame goederen zoals auto’s, meubelen en kleding. De binnenlandse bestedingen blijven daarmee een probleem voor de economie.

Een wat positiever cijfer is het aantal openstaande vacatures, voor het eerst in twee jaar staan er meer open. In september waren dat er 94.000, 3.000 meer dan in het vorige kwartaal.

bron: nu.nl