Novartis verwerft meerderheid in Alcon

Novartis en Alcon zijn tot een overeenkomst gekomen over de volledige overname van Alcon door Novartis, waardoor Novartis de wereldleider wordt op het gebied van oogzorg. Zodra de overname is afgerond, zal Alcon, als nieuwe oogzorgdivisie van Novartis, de op één na grootste operationele unit van Novartis zijn. Vanaf dan zal Ciba Vision operationeel met Alcon integreren.

 
Novartis betaalt $ 168 per aandeel. Voor een deel zal dit gebeuren door per aandeel Alcon 2,8 aandelen Novartis te betalen en eventueel een restbedrag in contanten. Om verwatering tegen te gaan voor bestaande aandeelhouders zal Novartis tegelijkertijd ook aandelen in gaan kopen.

 

Verwacht wordt dat de overname in de eerste helft van 2011 kan worden afgerond, afhankelijk van het tijdstip waarop toestemming van de Securities and Exchange Commission (Amerikaanse toezichthouder op de effectenbeurzen) en de aandeelhouders van beide bedrijven wordt verkregen. Ondertussen zal het management van Alcon, Ciba Vision en Novartis de operationele en organisatorische planning van de nieuwe oogzorgdivisie uitwerken.