Olifant C’sar krijgt contactlenzen

De Afrikaanse olifant C’sar ziet slecht en daarom hebben dierenartsen plannen om hem contactlenzen te laten dragen. Momenteel worden onderzoeken uitgevoerd en als de resultaten positief blijken, gaan ze over tot de ingreep.

De 38-jarige Afrikaanse mannetjesolifant sukkelt al een tijdje met zijn ogen. Twee jaar geleden stelden verzorgers in de North Carolina Zoo in Asheboro vast dat het zicht van C’sar steeds meer troebel werd.

Depressief

Het dier werd er zowaar depressief van en begon gaandeweg te vermageren. De stakker verloor in totaal 450 kilo toen besloten werd om een cataractoperatie uit te voeren. Hierna kwam de dikhuid er weer snel bovenop, maar door de ingreep werd C’sar verziend.

Om dit te verhelpen onderzoeken specialisten van het North Carolina State University’s College of Veterinary Medicine nu of het de moeite loont om C’sar contactlenzen aan te meten. De dierenartsen gaan er vanuit dat deze ingreep de levenskwaliteit van de olifant zal verbeteren.

Oogdruppels

Intussen wordt C’sar al getraind om oogdruppels in ontvangst te nemen. Het om de drie maanden vervangen van de contactlenzen beschouwen de specialisten momenteel als het grootste probleem.

Artis

C’sar is niet de eerste olifant met contactlenzen. Olifant Win Thida uit de Amsterdamse dierentuin Artis ging hem voor. De olifant had tijdens het stoeien met andere olifanten een tak in haar oog gekregen, hierdoor was haar hoornvlies beschadigd. Win Thida is de eerste olifant in Europa met een contactlens.

De olifant tijdens de cataractoperatie