Oogcontact ongemakkelijk na drie seconden

De meeste mensen vinden oogcontact na ongeveer drie seconden ongemakkelijk worden, zo blijkt uit een nieuwe studie. Gemiddeld hebben mensen 3,3 seconden na het maken van oogcontact de neiging om hun blik af te wenden.

De individuele verschillen zijn echter groot. Sommige mensen vinden het geen probleem om vier seconden in andermans ogen te staren. Dat melden onderzoekers van het University College in Londen in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

Filmpje
De onderzoekers confronteerden 498 studenten met een filmpje van een acteur die hen minutenlang aankeek. Op het moment dat de deelnemers het oogcontact ongemakkelijk begonnen te vinden, drukten ze op een rode knop.

De deelnemers die het snelst genoeg kregen van de priemende blik drukten na 2,6 seconden, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science. De proefpersonen die het oogcontact het langste konden waarderen, maakten pas na vier seconden gebruik van de rode knop.

Pupillen
Met speciale camera’s werden de oogbewegingen van alle deelnemers nauwkeurig gevolgd. Uit slowmotion-beelden bleek dat liefhebbers van lang oogcontact zijn te herkennen aan uitzettende pupillen. Hoe langer mensen oogcontact willen maken, hoe eerder hun pupillen zich verwijden nadat hun blik zich kruist met die van de ander.

Zonder speciale camera’s zijn de uitzettende pupillen echter niet of nauwelijks waarneembaar, schrijft hoofdonderzoeker Nicola Binetti in de studie. Het heeft dus weinig zin om te proberen de pupillen te ‘lezen’ van de persoon met wie je oogcontact zoekt.

bron: nu.nl