Opstartfabriek geeft werkzoekenden een nieuwe start

Per jaar verdampen in Nederland tienduizenden banen door vergrijzing en gebrek aan overname van goedlopende ondernemingen. Zonde en hoog tijd om daar een stokje voor te steken, vinden Hans Houweling, Onno Makor en Cornelis Los. Deze drie mannen – met jarenlange ervaring in loopbaan-coaching, diensteninnovatie en ondernemersadvies – willen met hun initiatief De Opstartfabriek voornamelijk werkzoekende 50-plussers aan een baan helpen én gezonde ondernemingen behouden voor de stad en streek. Een win-win situatie voor werkzoekenden en het economisch klimaat van de stad: Middels een persoonlijk begeleidingstraject worden onze kandidaten aan een klein, maar goedlopend MKB-bedrijf of stoppende zzp’er gekoppeld. Zo helpen we gemotiveerde werkzoekenden aan een (droom)baan en kan een ondernemer met een gerust hart afstand nemen van het bedrijf. Op deze manier blijven de ondernemingen en banen bestaan,’’ aldus Hans Houweling.

Over De Opstartfabriek

De Opstartfabriek is een initiatief van drie Rotterdamse ondernemers. Het is hun missie om werkzoekende 50-plussers aan een baan te helpen. Vanwege de wat hogere leeftijd van de deelnemers, zijn zij vaak juist ontzettend gemotiveerd om de kans op een carrièreswitch te pakken. Door ze de mogelijkheid te bieden om een bedrijf over te nemen, kunnen gezonde ondernemingen blijven bestaan en worden deelnemers aan werk geholpen. Iedere maand wordt er een seminar georganiseerd, waar ondernemers en belangstellenden terecht kunnen voor extra informatie en inschrijving.

Avontuur

Wie na een vrijblijvende kennismaking besluit om zich in te schrijven bij De Opstartfabriek, kan rekenen op veel begeleiding. Bijvoorbeeld met het financiële reilen en zeilen en het runnen van een eigen bedrijf. Ook wordt er veel tijd gestoken in ‘matchen’: het over te nemen bedrijf moet goed bij de kandidaat passen en vice versa. Phyllis Touw (55) is de eerste vrouw die zich inschreef bij De Opstartfabriek en zit nog midden in het traject: “Drie maanden lang krijg ik iedere vrijdagochtend ‘les’. Daarnaast krijg ik ondersteuning middels een persoonlijk begeleidingstraject.” Zelf koos Touw er bewust voor om een baan in het onderwijs de rug toe te keren en is op dit moment bezig om uit te zoeken wat ze wil. “Ik vind het één groot avontuur”.

Succesvol ondernemerschap

Het initiatief wordt door flink wat instanties omarmd: het Ministerie van Sociale Zaken, gemeenten, brancheorganisatie OVAL en MKB Rotterdam staan achter De Opstartfabriek. Ook het UWV wijst klanten op het Rotterdamse initiatief. Frank Minderman – Adviseur Werk en Zelfstandigen – vindt dat deelname een perfecte manier is om een goede basis te leggen voor succesvol ondernemerschap. Wie zich inschrijft voor het traject, hoeft niet meer deel te nemen aan de sollicitatieplicht van de overheidsinstantie.

Meer informatie

www.deopstartfabriek.nl