Recessie in Nederland voorbij

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal. Daarmee is ze uit de recessie geraakt, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekendgemaakt heeft.??
??
Het is voor het eerst in een jaar dat de Nederlandse economie groei vertoont. Op jaarbasis is er nog wel sprake van een krimp van 3,7 procent, zo bleek uit de cijfers. In het tweede kwartaal bedroeg die achteruitgang echter nog 5,4 procent.

De export is nog aanzienlijk lager dan een jaar geleden, maar de daling is kleiner dan in het eerste halfjaar. Het volume van de uitvoer van goederen en diensten lag in het derde kwartaal 8,1 procent lager dan in hetzelfde kwartaal in 2008. In de twee voorgaande kwartalen bedroeg de daling op jaarbasis echter ongeveer 12 procent.

Huishoudens zijn nog terughoudend in hun uitgaven. Ze hebben 2,6 procent minder uitgegeven dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Vooral voor duurzame consumentengoederen, zoals elektronica en woninginriching, trekken consumenten hun portemonnee minder snel.