“Research of onderzoek is het zoeken naar antwoorden op nog nooit gestelde vragen. Eef van der Worp weet hier alles van, hij is op zoek geweest naar een antwoord op zijn vraag over 3 en 9 uur staining. Zo’n zoektocht is heel intens. Geen aanname is meer mogelijk. Elk woord en je gehele denkwijze wordt elke keer getest op je objectiviteit en je kennis over het onderwerp. Het accepteren dat je vraag wellicht niet beantwoord wordt of kan worden. Soms worden ontdekkingen gedaan die een stukje wereld of een stukje denkwijze kan veranderen.
Albert Einstein heeft ooit geschreven; The important thing is not to stop questioning. Curiosity has its own reason for existing.” Zo’n uitspraak kan alleen gemaakt worden door een groot onderzoeker! Hoe universeel is deze uitspraak? Laten we dit breder trekken en vergelijken naar ons onderzoek welke we elke dag uitvoeren. Ook dan blijft de quote van Albert Einstein staan.
??
Wij mogen en kunnen ook niet stoppen met het stellen van vragen. Niet in onze praktijk en niet in ons leerproces. We leren elke dag nieuwe dingen. In Optometry Today, juni 2008, heeft een artikel gestaan met als titel; Understanding Lens performance from monthly replacement contact lenses. De auteurs hebben hun nieuwsgierigheid gebruikt om vragen te stellen aan contactlensdragers. Van 434 bestaande contactlensdragers hebben ze gegevens ontvangen. Deze mensen hebben geantwoord op vragen zoals: hoe ge??nteresseerd bent u in het uitproberen van nieuwe producten op contactlensgebied? Welke reden heeft u om een nieuw product uit te willen proberen?
Daarnaast hebben ze vragen gesteld om inzicht te krijgen welke rol de aanpasser heeft in de communicatie over vernieuwingen op het gebied van de contactlenzen. Hieruit bleek dat mensen meer geneigd zijn in het uitproberen van nieuwe producten dan we wellicht zouden denken. Duidelijk is naar voren gekomen dat men vooral over zou willen stappen op een andere lens wanneer dit gezonder zou zijn voor het oog en het comfort zou verbeteren. Opmerkelijk is dat van de 434 contactlensdragers, 271 conventionele maandlenzen droegen en 163 silicone hydrogels en dat beide groepen discomfort bleken te ervaren na drie weken lensdragen.??
Om met de onderzoeksvraagstelling te starten, bent u de persoon die niet stopt met vragen stellen? Bent u nieuwsgierig genoeg om het artikel te lezen? Bent u bereid om de gezondheid van het oog centraal te houden in de discussie of je een cli??nt moet overzetten naar een silicone hydrogel lens? Informatie vinden die een contactlenspraktijk kan veranderen, dat is ook onderzoek. Dit is wellicht niet een vraag die nog nooit eerder gesteld is. Maar wellicht wel een begin voor u om zich te storten in uw onderzoek over uw praktijk. Zijn we nieuwsgierig genoeg???
Dit artikel is overgenomen uit de nieuwsbrief van the Netherlens van Eef van der Worp“”