Specsavers Clinical Conference Online; Het conferentiegevoel vanuit uw luie stoel

Van 6 tot 9 oktober vindt het Specsavers Clinical Conference plaats. Dit jaar is het evenement vanwege omstandigheden gebonden aan een volledig online programma, maar dat heeft de ambities van de organisatie duidelijk niet aangetast. Elke dag is er volop keuze voor verdieping en de geïnteresseerde kijker kan het heft in eigen handen nemen. Dit verloopt als volgt.

Het programma van de Clinical Conference is elke dag opgesplitst in verschillende sessies. De ochtend begint dagelijks met een welkomstwoord en ‘Live Clinical Talk’. Vervolgens is er de keuze uit drie verschillende masterclasses om te volgen (wisselen tussen de verschillende sessies is mogelijk) en tot slot zijn er drie verschillende peer-to-peer discussie momenten op basis van inschrijving. Vandaag (8 oktober) lag de focus op de opticien en dan is Eyeline er natuurlijk bij. Een overzicht voor wie er helaas niet bij kon zijn.

Live Clinical Talk – Why video consultations in healthcare is here to stay

De Live Clinical Talk is het moment van de dag waarop de keynote speaker aan het woord komt om u te updaten over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van e-health. Vandaag was het de beurt aan Svein Willassen en zijn verhaal over video consulten in de gezondheidszorg. De sessie had als doel om u inzicht te geven in hoe diep video consulten in de gezondheidszorg zijn geïntegreerd en hoe u deze kan gebruiken om patiënt compliance te vergroten.

 

“Ik zou zeggen dat we nog lang niet voorlopers zijn op het gebied van video consulten. Dat betekent dat wij ook nog niet degenen zijn die de grenzen aan het verkennen zijn van wat zoal mogelijk is. Waar wij wel al onze bijdrage aan kunnen leveren is het verbeteren van de online interacties en deze soepeler te laten verlopen. De focus ligt dan ook voornamelijk op het oplossen van deze problemen en ‘glitches’. Zodra we dit hebben opgelost kunnen pas we verder kijken naar modernere manieren om video consulten te benutten”, aldus Svein Willassen.

Masterclasses

Tijdens de masterclasses kon u vandaag kiezen uit drie verschillende presentaties. Deze begonnen met een opgenomen video en schakelden vervolgens over naar een live Q&A sessie met de persoon in kwestie. Een korte terugblik op de drie sessies vindt u hieronder.

Maria Hedström – Marketing Manager OTC at Thea Pharmaceuticals

Maria Hedström vertelde in haar masterclass over droge ogen en hoe u een verschil kan maken voor uw patiënten. Ze benadrukte dat het daarbij allemaal draait om balans. En droog oog is niet meer in staat om water op het oppervlakte te houden en de balans volledig kwijt. Ze vertelde over manieren om dit te herstellen en welke producten daarbij kunnen helpen en dat met name routine een grote rol speelt. Wie deze producten dagelijks gebruikt en niet sporadisch heeft de grootste kans op een gezonde oogbalans. Tot slot gaf ze nog mee dat veel mensen gewend raken aan droge ogen en niet meer geloven dat het kan worden opgelost. Hierin kunt u volgens Maria een belangrijke rol spelen en ligt een verantwoordelijkheid om de leiding te nemen in dit proces.

Lars Røssel Ødegaard – General practitioner at Aros Legesenter AS

Lars Røssel Ødegaard vertelde in zijn masterclass over het behouden van het menselijke aspect tijdens een video consult. Het is daarbij van belang om te begrijpen wat het gevoel triggert bij een patiënt dat er goed voor ze gezorgd wordt. Zeker nu het belang van video consulten groter is dan ooit, moet hier een focus op liggen. De angsten dat video consulten leiden tot foutieve diagnoses of het missen van potentieel belangrijke informatie, waren volgens Lars ongegrond. Wie tijd neemt voor zijn patiënt en bij de anamnese de juiste vragen stelt komt ook online een heel eind. Desondanks is het altijd belangrijk dat je altijd open blijft staan voor de mogelijkheid om een stap verder te zetten en de patiënt in levende lijve zal moeten onderzoeken. Laat het één niet het ander uitsluiten, maar complementeren.

Linda Alnor – Optometrist & Contact Lens Engagement Manager at Specsavers

Linda Alnor vertelde in haar masterclass over de mythes en feiten omtrent multifocale lenzen. Hierbij nam ze enkele veelvoorkomende mythes door en bewees waarom deze niet juist waren. Denk hierbij aan dat het fitten van multifocale contactlenzen teveel tijd zou kosten en te duur zou zijn voor uw klant, of dat klanten met multifocale lenzen al snel terugkomen met de boodschap dat het niet werkt. Dit zijn allemaal zaken waar u mee om leert gaan en omdat Linda gelooft in de multifocale lens hamert ze er ook op dat u al opticien de klant altijd hierover moet informeren, aangezien de meeste van hen niet eens weten dat ze bestaan. Leg uit hoe de lens werkt en wat de voordelen zijn en bel na drie dagen even met de klant om te kijken hoe het bevalt.

Peer-to-peer discussies

Tot slot waren er nog drie peer-to-peer discussie sessies waar u zich vooraf voor kon aanmelden. In deze sessies konden opticiens met elkaar in gesprek over de volgende onderwerpen:

  • How to improve your binocular vision testing skills
  • How to help people who dislike glasses
  • Setting your customer up for success

Eyeline heeft ervoor gekozen om zich niet voor deze sessies aan te melden aangezien er maar ruimte was voor 15 deelnemers en we geen plek wilden innemen van een enthousiaste opticien. Desondanks was het een leerzame dag op het Specsavers Clinical Conference, ook voor ons.

Tags: