Spelen met je ogen

Ooit wel eens bedrogen door je eigen ogen? In het Speelgoedmuseum Deventer is er geen ontkomen aan in de nieuwe zaal “Spelen met je ogen”. Vanaf 21 november?? ervaar je dat niet alles is zoals het lijkt! Optisch speelgoed maakt gebruik van het feit dat je hersenen soms andere dingen “zien” dan je ogen.

Aan het begin van de 19e eeuw neemt de ontwikkeling van optisch speelgoed een grote vlucht. Schaduwtheaters, vuurwerkkasten en opticaprenten zijn erg populair. De toverlantaarn en stereoscoop zijn de voorlopers van het dia-apparaat en de televisie. Ze bieden vermaak en laten?? beelden zien van verre landen en exotische dieren. De vervormingen van de anamorfose leveren mooie tekeningen op. Kaleidoscopen zijn met hun kleurige, abstracte figuren fascinerend.
??
De werking van het oog speelt bij dit soort speelgoed een belangrijke rol. De effecten van lenzen, licht en schaduw, perspectief en spiegels zijn erin verwerkt. Je komt ogen tekort in deze nieuwe expositie. Spiek door de gleuven van de zo??troop en ontdek de eerste stappen van de film. Bij de camera obscura kijk je buiten je gezichtsveld. In de kamer van Ames is de kleine mens groot en de grote mens weer even klein. Kom “”Spelen met je ogen”!


Speelgoedmuseum Deventer
Brink 47 te Deventer,
tel 0570-69 37 86 / 83
www.deventermusea.nl

Open:
Dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur, zon- en feestdagen 13-17 uur

Gesloten:
maandag, eerste kerstdag, nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, 1e paas- en pinksterdag en 5 mei 2010

Entree: volwassenen ” 4,-
2-18 jaar ” 1,-
Museumkaart gratis
Voor ” 1,- extra heeft u ook toegang tot het Historisch Museum Deventer
“”