Stg Specsavers steunt kinderen met een dagje uit


Vandaag mochten 30 kinderen, die bijna nooit een dagje uit gaan, naar de officiële première van de Nederlandse familiefilm Apenstreken in het Amsterdamse Bos. De film Apenstreken speelt zich af in 1900 en gaat over de 10-jarige Wim die graag naar school wil om te leren lezen en schrijven, maar moet werken in een fabriek. 

Het verhaal lijkt een ver-van-mijn-bedshow, maar in Nederland leven nog steeds 400.000 kinderen in armoede. Tegenwoordig kunnen alle kinderen naar school, maar leuke uitjes – zoals een bioscoopbezoek – zijn niet altijd vanzelfsprekend voor iedereen. 5.000 kinderen kunnen dit jaar door Stichting Specsavers Steunt en Nationaal Fonds Kinderhulp gratis naar de bioscoop. Ruim 20% van de kinderen gaat hooguit 1 á 2 keer per jaar een dagje uit en 10% van de kinderen schaamt zich wel eens omdat ze minder vaak iets leuks te vertellen hebben dan hun klasgenoten. Niet gek, want 36% zegt het raar te vinden dat er kinderen zijn die bijna nooit een dagje uit gaan. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Nationaal Fonds Kinderhulp en Specsavers onder bijna 600 kinderen.

“Kinderen die nooit weg kunnen, schamen zich daarvoor en worden zelfs buitengesloten”, vertelt Jan Wezendonk, directeur van Nationaal Fonds Kinderhulp. “Dankzij de sympathieke actie van Stichting Specsavers Steunt waarbij 5.000 bioscoopkaartjes worden weggegeven, kunnen dit jaar een aantal van deze kinderen genieten van een uitje.” Want het leukste aan een dagje uit vinden kinderen ‘gewoon plezier hebben’ (81%). Maar ook noemen zij het samen zijn met de familie of het gezin (43%). Juist dat laatste is een belangrijk punt voor Kinderhulp. Wezendonk: “Er zijn natuurlijk kinderen die niet meer thuis kunnen wonen, om wat voor reden dan ook. Juist voor deze kinderen is het zo belangrijk af en toe iets leuks te doen.”

Goed voor zelfvertrouwen
Dat kinderen worden buitengesloten als zij ‘niet mee kunnen doen’, blijkt ook uit het onderzoek: 20 procent vindt dat je er niet bij hoort op school als je nooit een dagje uit gaat en meer dan de helft geeft toe soms jaloers te zijn op anderen. “Daarom willen we graag deze kwetsbare kinderen een leuk uitje gunnen. Het is niet alleen fijn als zij een keer naar de bioscoop kunnen, het is ook goed voor hun zelfvertrouwen en sociale ontwikkeling. Meer dan een derde van de kinderen uit het onderzoek, vindt het raar als klasgenootjes nooit een dagje uit gaan met hun gezin. Dat is naar, want kinderen die in armoede opgroeien hebben nu eenmaal geen keuze. Er is geen geld om leuke dingen te doen”, aldus Ingrid Kersting, woordvoerder van Specsavers.

Stichting Specsavers Steunt
Stichting Specsavers Steunt heeft haar krachten gebundeld met Nationaal Fonds Kinderhulp voor diverse activiteiten in 2014 en 2015. Specsavers richtte de stichting in 2010 op om iets terug te geven aan de lokale gemeenschap. Voor elk verkocht montuur en hoortoestel doneren de Specsavers-winkels automatisch een vast bedrag aan de stichting. Na een jaar sparen schenkt elke winkel telkens het bijeen gebrachte geldbedrag aan een lokaal goed doel of initiatief en Kinderhulp.

Nationaal Fonds Kinderhulp
Nationaal Fonds Kinderhulp vindt dat alle kinderen recht hebben op geluk. Helaas groeien 400.000 kinderen in ons land op in armoede. Zij staan langs de zijlijn en kunnen niet meedoen met leeftijdsgenoten. Kinderhulp helpt hen op een hele praktische en kindgerichte manier met financiële bijdragen voor alledaagse dingen, zoals een fiets of kleding; ontspanning en ontwikkeling. Zo maakt Kinderhulp geluk mogelijk!

Kijk voor meer informatie en beeldmateriaal op de Specsavers Newsroom via http://nieuws.specsavers.nl/dagje-uit/

Fotobijschrift: De kinderen mogen op de foto met de cast van Apenstreken tijdens de première in het Amsterdamse Bos.