Terugblik: Hèt Congres ‘Back to Base’

Maandag 11 oktober was het eindelijk zover: Hèt Congres van de Algemene Nederlandse Vereniging van Contactlensspecialisten vond online plaats. Bezoekers wachtte een indrukwekkende 3D virtuele beursvloer met optioneel achtergrondgeluid om de beleving zo authentiek mogelijk te maken. In de virtuele omgeving waren stands van leveranciers te vinden waar filmpjes en informatie beschikbaar waren, en bij sommige stands kon men zelfs deelnemen aan een Zoom-meeting om te netwerken.

Het hoogtepunt was natuurlijk de dagvullende livestream met een scala aan interessante presentaties. Het studioprogramma werd gepresenteerd door Dionne Stax en Eef van der Worp vanuit de ANVC studio in het Optiekcentrum te Houten. Het programma was zeer gevarieerd, met lezingen, interviews en rondetafelgesprekken over verschillende onderwerpen. Contactlensvloeistoffen, myopie management en klantenbinding kwamen aan bod, en een gesprek over de toekomst van de contactlenzen met Erik Smidt kon uiteraard niet ontbreken. ’s Middags was er een muzikaal intermezzo van ‘standup musician’ Bart Kiers, die ook het congres afsloot. Hij observeerde het hele programma en reageerde muzikaal op de dingen die hem opvielen.

Het thema ‘Back to Base’ kwam op verschillende manieren terug in het programma. Met haar lezing ‘The Grading Game’ wilde Bianca Schut bijvoorbeeld graderen weer onder de aandacht brengen, “Want wat is nou meer ‘Back to Base’ dan graderen?”. Ze haalde de basis kort weer naar boven, deed een interactieve quiz en behandelde nieuwe ontwikkelingen, waaronder software om te helpen met objectief graderen. Randy Kojima gaf vanuit Canada een boeiende presentatie over de basis van topografie: “Dat moet een beetje gek klinken voor de Nederlanders, die zoveel ervaring heeft met corneale topografie”. Zijn doel was om een paar fundamentele dingen te behandelen, om ons er zo aan te herinneren waarom ze zo belangrijk zijn.

Iedereen die het congres bezocht heeft, kan via zijn persoonlijke link de digitale beursvloer opnieuw betreden en alle presentaties terugkijken tot eind oktober.

Tags: