Tetris spelen helpt tegen een lui oog

Weg met die oogpleisters bij een lui oog! Een spelletje Tetris werkt net zo goed, zo niet beter.

Onderzoekers onder leiding van Robert Hess van de McGill University in Montreal, Canada, hebben een computerspelletje ontwikkeld waarmee beide ogen leren samenwerken. Deze therapie werkt veel beter dan afplakken, zegt Hess.

Een lui oog, of amblyopie, komt voor bij drie procent van de bevolking. De traditionele behandeling bestaat uit het afplakken van het gezonde oog, om het luie oog te “dwingen” actief te zijn. Afplakken werkt echter alleen bij kinderen en geeft niet altijd een bevredigend resultaat. Volgens Hess komt dat omdat een lui oog in wezen niet lui is, maar minder goed functioneert doordat het wordt onderdrukt door het andere, dominante oog.

De beste remedie is dan ook de beide ogen weer te laten samenwerken. Hess deed dat met een aangepaste versie van het populaire spelletje Tetris (waarbij spelers verschillend gevormde blokjes die naar beneden vallen moeten draaien zodat ze passen in de ondergrond). Het spelletje kan alleen goed gespeeld worden als de hersenen de visuele informatie van beide ogen combineren. Dat dwingt de ogen tot samenwerking.

De Canadezen toonden aan dat het goed werkt bij volwassenen (waar afplakken toch al niets uithaalt). Al na tien uur Tetris konden zij met twee ogen beter diepte zien en met hun slechte oog scherper zien. Hess wil nu vervolgonderzoek doen bij kinderen. Hij verwacht er veel van. “Deze methode is veel sneller en bovendien veel leuker dan de aloude afplakmethode”, aldus Hess. Eindelijk zouden kinderen dan verlost zijn van de oogpleister, waarmee ze vaak gepest worden.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd door Current Biology.