Toplabels ontwerpen abaya’s voor modebewuste moslima

Europese toplabels, zoals Christian Dior en Nina Ricci, hebben de abaya ‘opnieuw’ ontworpen voor op de catwalk.

Een abaya is een zwarte doek die over de kleding wordt gedragen door moslima’s, zo meldt de Britse Telegraph.
Door de abaya op de catwalk te laten verschijnen, hopen de ontwerpers vermogende moslima’s tegemoet te komen. Ook ontwerpers Alberta Feretti, Jean Claude Jitrois en Blumarine zullen een modevariant van de abaya gaan ontwerpen.

Frankrijk
De abaya’s werden gedragen tijdens een Parijse modeshow, georganiseerd door Saks Fifth Avenue. Vier dagen voor de show vertelde de Franse president Nicolas Sarkozy, dat burka’s niet meer welkom in Frankrijk. Burka’s zouden de vrouwen gevangen houden, aldus de Franse president.
Algemeen directeur van Saks Fifth Avenue Dania Tarhini vertelt dat het niet makkelijk was om ontwerpers te overtuigen om een abaya te ontwerpen. In Saoedi-Arabi?? zijn de versies van de modeshows al te koop.

Vrouwen wachten op een modebewuste variant van de abaya, zo vertelt Dania Tarhini. “Iedereen wacht op een verandering op de goede manier. Sommige vrouwen in Saoedi-Arabi?? willen zich niet verplicht voelen om een abaya te dragen. Ze willen het op een modebewuste manier om zich heen kunnen slaan.” “”