Waarom dragen pokerspelers zonnebrillen?

Zonnebrillen en poker: onafscheidelijk. Vraag iemand die het spel niet speelt hoe een pokerspeler eruit ziet en geheid dat hij een zonnebril noemt. Maar waarom dragen pokerspelers eigenlijk zonnebrillen? Veel pokerspelers hebben namelijk een zonnebril op “omdat het zo hoort”, maar hebben geen idee. 

Als je het vraagt, dan zullen veel spelers zeggen: “Dan kunnen zij mij moeilijker lezen.” “Lezen” betekent hier dat tegenstanders niet zien of hij de sterkte van zijn hand verraadt of juist aan het bluffen is. Je kan wel wat aflezen aan ogen, zo is wegkijken meestal een teken van zwakte en ook als je naar linksboven kijkt dan “lieg” je. Als je namelijk creatief moet zijn dan gaan de ogen meestal de kant op van het creatieve gedeelte van je hersenen: links. 

Pokerspelers gebruiken zonnebrillen namelijk ook zodat zij anderen goed en langdurig kunnen observeren zonder dat ze het in de gaten hebben. Als je medespelers niet weten wat en wie je observeert kunnen ze het ook niet aanpassen. De old school pokerspelers zoals Doyle Brunson, Dan Harrington, Daniel Negreanu, Phil Ivey en vele anderen dragen geen zonnebril. Zij vinden dat het niet hoort bij poker: het is niet in de geest van het spel.  

Marcel L??ske is de Godfather van poker in Nederland en had altijd zijn zonnebril omgekeerd op. Hij gebruikte het dus niet om “tells” te verbergen of om anderen te observeren. Het is begonnen toen hij aan het spelen was en de lampen boven de tafels fel waren. Door de zonnebril om te draaien had hij normaal zicht op de tafel, maar geen last van de lampen. 

Het werd het handelsmerk van Marcel L??ske en aangezien hij vrij zakelijk is ingesteld zijn de zonnebrillen inmiddels te koop: glazen op de kop, maar je kan hem wel normaal dragen. Daarnaast bevat het een ingebouwde MP3 speler.

Het nadeel van zonnebrillen is dat je ook veel minder ziet natuurlijk. Daar is Royal Poker Eyewear op ingesprongen. Zij gebruiken lenzen die maximaal licht doorlaten maar de ogen wel volledig afschermen. Je hebt nauwelijks in de gaten dat je een zonnebril op hebt, maar je kan optimaal je tegenstanders observeren. 

Blue Shark Optics heeft hetzelfde principe en richt zich totaal op pokerspelers. “Shark” is de benaming voor een goede pokerspeler namelijk. Ook zij hebben vergelijkbare brillen als hierboven genoemd alleen een veel ruimere keuze. Daarnaast kan je verschillende sets lenzen bij de brillen kopen zodat je ze ook echt als zonnebril kan gebruiken buiten de pokertafels om.

Daarnaast hebben zij een model met een MP3 speler met 4GB geheugen die je rechtstreeks op je computer kan aansluiten. De benamingen van de zonnebrillen laat zich raden: allemaal verwijzingen naar haaien: Saw Shark, Swamp Shark, Hammerhead en nog veel meer. De prijs van de brillen ligt ergens tussen de $120 en de $300 dollar en zijn dus niet goedkoop. 

Succes aan de pokertafels and may the flop be with you!