Wetenschappers: bespaar 202 miljard met brillen

Wereldwijd kunnen we jaarlijks 202 miljard Amerikaanse dollars, zo’n 156 miljard euro, besparen door iedereen die het nodig heeft van een bril te voorzien, aldus een internationaal team van wetenschappers.

Er zijn zo’n 703 miljoen mensen op aarde wiens zicht te wensen over laat door ametropie [ver- of bijziendheid, red.], maar veel van hen kunnen niet naar de opticien. Volgens hoofdonderzoeker Brien Holden leven zij een tragisch leven: Kinderen en volwassenen met niet-gecorrigeerde ametropie kijken aan tegen een zwik van economische, sociale en gezondheidsproblemen, waaronder slecht zicht, minder kansen op onderwijs en werk, sociale isolatie, en een grotere kans op de dood.”

Door mensen brillen te geven, zouden ze niet alleen dit wrede lot ontlopen, maar het zou zelfs geld opleveren. “Door het zicht te herstellen, genereren we enorme economische voordelen voor de maatschappij, zo simpel is het”, zegt Brien Holden.

Dit corrigeren is natuurlijk niet gratis. Maar volgens het onderzoek, gedaan in opdracht van het Brien Holden Vision Institute, zouden de kosten ruimschoots opwegen tegen de baten: tegenover de 202 miljard die het jaarlijks zal opleveren, is er slechts een eenmalige investering nodig van 28 miljard Amerikaanse dollars, oftewel ongeveer 22 miljard euro. Holden voorziet dat de opticiens na vijf jaar volledig zelfvoorzienend kunnen zijn.

Lees hier de publicatie.


brilwereld