Wie ging ervandoor met de RAAK stimuleringsprijs 2020?

Zojuist heeft Eyeline Magazine live mogen ontdekken welk museum dit jaar ervandoor gaat met de RAAK stimuleringsprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan musea die proberen drempels voor blinden en slechtzienden zoveel mogelijk weg te nemen. Winnaar van dit jaar? Het Martena Museum in Franeker!

Het webinar begon met een korte introductie over het ontstaan van de prijs en de grote hoeveelheid plannen die door de jaren heen zijn ingediend. Al deze plannen, of ze nou wonnen of niet, hebben stuk voor stuk hun bijdrage geleverd aan de vooruitgang van toegankelijkheid. Er is de afgelopen jaren dan ook veel veranderd en in steeds meer musea zijn voelobjecten en vele andere inclusieve opties aanwezig. Het Verzetsmuseum haalde recentelijk zelfs nog het NOS journaal met hun nieuwe plannen. Chapeau!

Toch werd er ook gesproken over de grote uitdaging die de musea momenteel te wachten staat. Leken we net met één been in een toegankelijke toekomst te staan waar musea ook voor slechtzienden meer te bieden hadden, breekt er ineens een pandemie uit waardoor tastobjecten niet meer veilig zijn. Er werd dan ook een oproep gedaan om samen vooral te blijven kijken hoe we het idee van toegankelijkheid kunnen vasthouden ook in deze tijd.

Prijswinnaars van toen

Vervolgens was het tijd voor prijswinnaars van de vorige edities om te vertellen over het resultaat van hun winst, wat ze hebben gedaan met het geld en hoe hun plan in de praktijk heeft uitgepakt. Het is bizar hoeveel innovatieve ideeën zij samen hebben we weten te verzinnen om iedereen, van jong tot oud, te betrekken bij hun musea. Ook gaven zij stuk voor stuk aan dat de RAAK prijs voor hen erg belangrijk was en de mogelijkheid bood om een stap te maken in de professionalisering en realisatie van hun plannen.

Prijswinnaars van nu

Na dit onderdeel was het woord aan Vincent Bijlo om de prijzen uit te reiken. Hij prees alle genomineerden voor hun inzet en innovatieve ideeën en presenteerde nogmaals de drie genomineerden:

Kanshebbers:

  • Chabot museum
  • Museum de Lakenhal
  • Museum Martena

Voordat de winnaar werd uitgeroepen was er nog een ander museum dat in het zonnetje gezet moest worden. Voor de zogeheten Jury Prijs van 5000 euro komt een museum in aanmerking dat een ambitieus en creatief plan heeft dat volgens de jury een steuntje in de rug verdient. Dit jaar werd deze prijs gewonnen door museum Escher in het Paleis. Gefeliciteerd!

Vervolgens was het moment dan echt daar om de grote winnaar van dit jaar aan te kondigen. Het museum dat ervandoor gaat met 30.000 euro, advies van een specialist en materiaal om de collectie toegankelijk te maken voor slechtzienden en blinden. De winnaar van RAAK 2020 bleek niemand minder dan het Martena Museum in Franeker! Hun plan voor een heuse ‘Aaitour’ sprak de jury erg aan.

Tags: