Winkelcriminaliteit nog steeds groot probleem in Nederland

Derving, of het verlies door winkeldiefstal, leveranciersfraude, diefstal door personeel en administratieve fouten, is volgens de Nederlandse retailsector opnieuw gestegen in 2012. Retailers zagen 1,4% van hun omzet in rook opgaan door derving.

In concrete cijfers gaat het hierbij om een inkomstenverlies van €1,2 miljard, of €159,90 per jaar per Nederlands huishouden. Dit is significant hoger dan de gemiddelde wereldwijde kost per huishouden, die €101,5 bedraagt.

Deze cijfers slaan op een totaal omzetcijfer van €85,8 miljard in ons land (excl. btw). De totale omzet in de retail is met 0,3% zo goed als constant gebleven tegenover 2012. De detailhandel kampt met een laag consumentenvertrouwen als gevolg van het zwakke economische klimaat.

Sommige producten hebben hogere dervingcijfers dan andere. Volgens de Nederlandse retailers hebben dieven het vooral gemunt op kleine, waardevolle producten die makkelijk te verbergen zijn, zoals cosmetica en kleine elektronische apparaten. Maar ook producten die makkelijk kunnen doorverkocht worden, zijn populair, zoals smartphones, elektrisch gereedschap en parfum.

In Europa scoort geen enkel land beter dan Duitsland, dat dankzij preventiemaatregelen slechts 1,1% verlies lijdt door winkeldiefstal, leveranciersfraude, diefstal door personeel en administratieve fouten. Duitsland is ook het enige land in het onderzoek waar de retailers een daling van de winkelcriminaliteit waarnemen.

Portugal en het Verenigd Koninkrijk delen een tweede plaats in de Europese ranglijst met 1,2%, België en Italië behoren tot het Europese gemiddelde met 1,3%. Nederland, Spanje en Frankrijk sluiten het Europese rijtje af met 1,4%.

Derving heeft verschillende oorzaken. De diefstalbarometer maakt een onderscheid tussen 4 categorieën: diefstal door klanten, diefstal door personeel, verlies ten gevolge van administratieve fouten en leveranciersfraude. Wereldwijd werd sinds het begin van de economische crisis een toename in diefstal door klanten en werknemers vastgesteld.

Nederlands winkelpersoneel laat zich het makkelijkst verleiden tot diefstal uit de kassa – vooral in vakantieperiodes, diefstal van producten om door te verkopen of het consumeren van voedsel en drank uit de winkel tijdens pauzes.

Bron: http://www.flexmail.eu