Zo helpt Jan in ‘t Veld de hele wereld aan gratis brillen


Met Focus on Vision probeert Jan in ’t Veld ervoor te zorgen dat de hele wereld goed kan zien. Zijn stiefzoon ontwierp in 2003 voor zijn afstudeeropdracht een in sterkte verstelbare bril, en die verspreidt In ‘t Veld nu over de hele wereld.

“We hebben er ondertussen zo’n 350.000 geleverd”, zegt In ‘t Veld. En daarmee heeft hij honderdduizenden levens veranderd. “Wat wij ons helemaal niet realiseren, is dat je een leesbril voor veel meer dingen nodig hebt dan alleen goed kunnen lezen.”

Geen opticiens
“Stel dat je in Kenia woont, en de steentjes tussen de mais uit moeten halen. Dan moet je die steentjes wel kunnen zien. Als je dat niet kunt, dan bijt je vroeg of laat een kies stuk op zo’n steentje.”

Maar het probleem is dat veel mensen in Kenia helemaal geen bril kunnen betalen. “En ze hebben vaak ook geen opticien of oogarts in de buurt, want die zijn er in Kenia veel te weinig. Dus de mensen daar zitten in een spagaat: ze hebben een bril nodig, maar kunnen er geen krijgen.”

10 euro per bril
In ‘t Veld probeert zijn brillen daarom te verspreiden. “Mijn doel is om te helpen waar ik kan. Ik werk nu samen met allerlei partijen over de hele wereld om de brillen bij de mensen te krijgen.”

“Maar dat is moeilijk, vooral de fondsenwerving is erg lastig.” De productieprijs van de brillen ligt op 5 euro, en voor nog eens 5 euro lukt het In ‘t Veld om de bril op iemands neus te zetten. “Best goedkoop dus, maar waar bijvoorbeeld ondervoeding een heel schrijnend probleem is waar veel geld naartoe gaat, vinden we mensen met slechte ogen niet zielig. Er is daardoor nauwelijks geld om hen te helpen.”

Niet genoeg geld
“In samenwerking met lokale organisaties maken we projecten waar we geld voor vragen. Op die manier lukt het met horten en stoten, maar er is geen constante stroom van geld. Op dit moment zijn we bezig om de projectomschrijving voor 2017 te maken, om daar geld mee op te halen. Dat ziet er gelukkig goed uit.”

Maar heel ver in de toekomst durft In ‘t Veld niet te kijken. “Hoeveel mensen we aan een bril kunnen helpen, is van zo veel factoren afhankelijk. We gaan kijken naar hoe de zaken zich aandienen, en daar handelen we naar. Ik hoop dat we in de komende jaren nog eens honderdduizenden mensen kunnen helpen.”

bron: rtlz