Zorgelijk: bijna niemand vervangt lenzen op tijd

Een van onze vaste redacteuren, Eef van der Worp, heeft ook zijn eigen nieuwsbrief: Contactlens Nieuws Nederland, CNN. Onderstaand artikel komt uit de januari editie.

Dat het met de vervangingsfrequentie van lenzen door onze lensdragers niet altijd even nauw wordt genomen, weten we. Maar een onderzoek in de VS door Hickson-Curran, Chalmers & Riley, gepubliceerd in Contact Lens & Anterior Eye, geeft aan dat lensdragers het wel heel bont kunnen maken. Slechts 45% van de mensen met een 2-wekelijks vervangingsschema vervangt zijn/haar lenzen ook echt elke 2 weken. Binnen 3 weken doet 68% dat (‘minor stretching’ genoemd) en 89% vervangt de lenzen binnen 4 weken. Een kleine groep (4%) doet aan ‘extreme stretching’ (meer dan 8 weken dezelfde lens dragen).

Bij maandlensdragers ziet het er als volgt uit: 37% vervangt de lenzen binnen de voorgeschreven 4 weken, 57% binnen 5 weken en 23% doet er meer dan 8 weken mee. De onderzoekers geven aan dat het ontzettend belangrijk is uit te blijven leggen waarom voor de vervangingsfrequentie is gekozen. En minstens zo belangrijk of nog belangrijker wellicht is het simpelweg herinneren van de lensdrages aan de vervangingsfrequentie. Zie ook het artikel ‘Communicating the Importance of Lens Care’ van Bruce Anderson in Contact Lens Spectrum van December (bron: CNN).

Voor de volledige CNN nieuwsbrief klikt u hier.