Bijzondere documentaire op Wereld Braille Dag

Op vrijdag 4 januari is het Wereld Braille Dag, een dag waarop de betekenis en het belang van het braille schrift onder de aandacht wordt gebracht van het grote publiek. Een prachtige dag om de documentaire ‘Een gevoel van Zwart’ online te bekijken, waarin de blinde kunstenaar George Kabel centraal staat. Zijn werk is in zekere zin verwant aan het door Louis Braille gecreëerde schrift voor blinden en slechtzienden.

George Kabel (1955) is beeldhouwer en een van de 800 Nederlanders die lijdt aan het syndroom van Usher. Dit is een erfelijke aandoening die doofblindheid veroorzaakt. George verloor rond zijn 30e het gezichtsvermogen en wordt langzaam maar zeker ook volledig doof. Met een tweede carrière als kunstenaar gaf hij opnieuw betekenis aan zijn leven. In 2017 werd zijn werk geëxposeerd in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Daar ging op 1 december jl. ook de film over zijn kunstenaarschap in première.

Eigen vormentaal

Net als Louis Braille gebruikt George Kabel een eigen vormentaal om het communiceren met de buitenwereld, waarin voelen centraal staat. Daarbij legt hij een voorkeur aan de dag voor abstracte voorwerpen, uitgevoerd in uiteenlopende materialen zoals steen, keramiek en hout. Anders dan bij Braille’s schrift is de interpretatie van Kabel’s werk niet eenduidig, maar afhankelijk van de toeschouwer, die hij uitnodigt om zijn werk niet alleen te bekijken maar ook te voelen.

Kabel en Braille

Op 4 januari, de geboortedag van Louis Braille, wordt u uitgenodigd om u te verplaatsen in de wereld van blinden en slechtzienden. In een fragment van de documentaire ‘Een gevoel van Zwart’ ziet u George Kabel ook zelf aan het werk met braille wanneer hij zijn grenzen verlegt naar andere kunstvormen dan beeldhouwen. De film is gemaakt naar een idee van regisseur Gerben Zevenbergen en producent Petra van Bommel van Stichting Lislokaal, en kwam tot stand in samenwerking met Mikxs – creatieve oplossingen voor mensen met een auditieve of visuele beperking.

Gepubliceerd op: 04-01-2019

Reacties

Comments